Schab z szpinakiem

Anastazja Bezduszna
Dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne kotlety schabowe panierowane w bułce i jajku, mamy smaczną alternatywę. Wiosenna odsłona schabu w postaci roladek z żółtym serem, szpinakiem i sosem wiosennym to świetna propozycja na lżejszy i pyszny obiad. Przygotowanie roladek zajmie niewiele czasu, a do tego jest proste.

Składniki:

  • schab bez kości (4 kotlety, każdy po 12 dag)
  • garść świeżego szpinaku
  • 8 plasterków sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sos wiosenny:

  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Serek rozpuszczamy w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Kotlety cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kładziemy liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinamy jak gołąbki, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, około 10 minut. Podawać z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie