Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab z szpinakiem

Anastazja Bezduszna
Dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne kotlety schabowe panierowane w bułce i jajku, mamy smaczną alternatywę. Wiosenna odsłona schabu w postaci roladek z żółtym serem, szpinakiem i sosem wiosennym to świetna propozycja na lżejszy i pyszny obiad. Przygotowanie roladek zajmie niewiele czasu, a do tego jest proste.

Składniki:

  • schab bez kości (4 kotlety, każdy po 12 dag)
  • garść świeżego szpinaku
  • 8 plasterków sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sos wiosenny:

  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Serek rozpuszczamy w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Kotlety cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kładziemy liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinamy jak gołąbki, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, około 10 minut. Podawać z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski