Składniki:
- 1-1,5 kg schabu bez kości
- 700-800 gramów pieczarek
- 150-200 gramów ziaren słonecznika
- 150-200 gramów ziaren dyni
- 2-3 jajka250-300 gramów masła 70-80%
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- tymianek
Panierka:
Pestki dyni i słonecznika mielimy drobno i łączymy je z niewielką ilością ziół prowansalskich i tymianku.
Sposób przygotowania:
Schab obmyć, pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Rozbić tłuczkiem do mięsa do grubości około 1 cm. Pieczarki obmyć, zostawić całe kapelusze. Rozbite już kotlety schabowe oraz kapelusze pieczarek obłożyć w jajku, a następnie obłożyć w przyszykowanej już panierce z ziaren słonecznika, dyni i ziół. Pozostałości pieczarek można wrzucić na patelnię podczas smażenia. Schab i kapelusze pieczarek obtoczone już w panierce, smażyć z obydwu stron na maśle, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Podawać z ziemniakami bądź frytkami. Koniecznie surówką z białej kapusty na słodko, lub kiszonej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?