Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schabowe w panierce z pestek dyni i słonecznika z pieczarkami

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Zofia Ruman

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 700-800 gramów pieczarek
  • 150-200 gramów ziaren słonecznika
  • 150-200 gramów ziaren dyni
  • 2-3 jajka250-300 gramów masła 70-80%
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tymianek

Panierka:
Pestki dyni i słonecznika mielimy drobno i łączymy je z niewielką ilością ziół prowansalskich i tymianku.

Sposób przygotowania:
Schab obmyć, pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Rozbić tłuczkiem do mięsa do grubości około 1 cm. Pieczarki obmyć, zostawić całe kapelusze. Rozbite już kotlety schabowe oraz kapelusze pieczarek obłożyć w jajku, a następnie obłożyć w przyszykowanej już panierce z ziaren słonecznika, dyni i ziół. Pozostałości pieczarek można wrzucić na patelnię podczas smażenia. Schab i kapelusze pieczarek obtoczone już w panierce, smażyć z obydwu stron na maśle, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Podawać z ziemniakami bądź frytkami. Koniecznie surówką z białej kapusty na słodko, lub kiszonej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski