Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Serca drobiowe w warzywach

Waldemar Kurowski
Dzisiejszy obiad nie będzie skomplikowany, ale trochę czasu zajmie. Proponuję serca drobiowe w warzywach.

Składnik (na 4 osoby)

  • 50 dag serc drobiowych
  • 2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (1 kg)
  • 10 dag cebuli
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu z kostki drobiowej
  • szklanka śmietanki 12 proc.
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Przygotowanie

Najpierw serca dokładnie oczyszczam z żyłek, myję i obgotowuję. Po obgotowaniu osączam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, płuczę, kroję w kostkę i podsmażam na oleju do momentu jej zeszklenia. Dodaję serca i mieszając, obsmażam. Następnie wlewam bulion i duszę 40 minut. Po tym czasie dokładam mrożone warzywa i duszę kolejne 15 minut. Przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki śmietanki, łączę z potrawą i zagotowuję. Garnek zdejmuję z ognia. Żółtko roztrzepuję w pozostałej śmietance i dodaję do serc z warzywami, wsypuję koperek i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę przykrywam i pozostawiam na 5 minut. Serca podaję z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski