Składnik (na 4 osoby)
- 50 dag serc drobiowych
- 2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (1 kg)
- 10 dag cebuli
- 1 i 1/3 szklanki bulionu z kostki drobiowej
- szklanka śmietanki 12 proc.
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki pszennej
- żółtko
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- koperek
Przygotowanie
Najpierw serca dokładnie oczyszczam z żyłek, myję i obgotowuję. Po obgotowaniu osączam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, płuczę, kroję w kostkę i podsmażam na oleju do momentu jej zeszklenia. Dodaję serca i mieszając, obsmażam. Następnie wlewam bulion i duszę 40 minut. Po tym czasie dokładam mrożone warzywa i duszę kolejne 15 minut. Przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki śmietanki, łączę z potrawą i zagotowuję. Garnek zdejmuję z ognia. Żółtko roztrzepuję w pozostałej śmietance i dodaję do serc z warzywami, wsypuję koperek i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę przykrywam i pozostawiam na 5 minut. Serca podaję z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem ugotowanym na sypko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?