Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik dyniowy

Anastazja Bezduszna
123rf
Z miąższu dyni możemy przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników, humus, a nawet ciasto czy dżem.

Składniki:

  • 1 kg białego sera,
  • pół szklanki puree z dyni,
  • 5 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • imbir,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • szafran,
  • 100 g herbatników,
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 30- 40 minut. Upieczoną dynię rozgniatamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy na proszek. Zalewamy roztopionym masłem, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Miksujemy całe jajka z cukrem. W dużej misce mieszamy ser oraz wymieszane jajka z cukrem. Dodajemy puree z dyni. Miksujemy na gładką masę. Do serowo-dyniowej masy dodajemy śmietanę, mąkę, sól i przyprawy do smaku. Wymieszaną masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy około 90 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski