Składniki:
- 1 kg białego sera,
- pół szklanki puree z dyni,
- 5 jajek,
- 2/3 szklanki cukru,
- pół szklanki śmietany,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- imbir,
- cynamon,
- kardamon,
- szafran,
- 100 g herbatników,
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 30- 40 minut. Upieczoną dynię rozgniatamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy na proszek. Zalewamy roztopionym masłem, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Miksujemy całe jajka z cukrem. W dużej misce mieszamy ser oraz wymieszane jajka z cukrem. Dodajemy puree z dyni. Miksujemy na gładką masę. Do serowo-dyniowej masy dodajemy śmietanę, mąkę, sól i przyprawy do smaku. Wymieszaną masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy około 90 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?