Składniki:
50 dkg półtłustego białego sera,
50 dkg mąki,
3 jajka,
10 dag masła,
1 łyżeczka sody,
cukier puder,
cukier waniliowy,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z mąki, zmielonego sera, masła i jaj zagnieść ciasto. Dodać łyżeczkę sody. Rozwałkować na placek grubości około pół centymetra.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Szklanką wykrawać krążki, a następnie kieliszkiem środki. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucać oponki.
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć, położyć na papierowy ręcznik i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?