Jagody występują w każdym nadleśnictwie na siedliskach borowych. Można je zbierać we wszystkich miejscach, do których nie obowiązuje zakaz wstępu. Najczęściej występuje ona na obrzeżach lasu, torfowiskach czy polanach, tworząc rozległe połacie. Pierwsze owoce pojawiają się już w połowie czerwca i czasem utrzymują aż do końca września.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Owoce należy zrywać ręcznie, bez użycia jakichkolwiek narzędzi czy urządzeń, ponieważ niszczą i uszkadzają one rośliny. Co więcej, przed zjedzeniem należy pamiętać też, by dokładnie je umyć, w innym przypadku brudne mogą być źródłem choroby pasożytniczej – bąblowicy.
Jeżeli opcja samodzielnego zrywania nie jest dla kogoś zachęcająca, to może zakupić owoce na targowiskach i ryneczkach. W tym roku w Poznaniu zapłacimy za nie około 25 złotych za litr.
Dlaczego warto jeść jagody?
Warto wykorzystywać sezon jagodowy, ponieważ owoce te mają dużo pozytywnych właściwości dla organizmu. Przede wszystkim wykazują działanie przeciwcukrzycowe i antyseptyczne, są też źródłem witamin C, A, B i przeciwutleniaczy. Ponadto, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i chronią przed wystąpieniem stanu zapalnego dróg moczowych.
Warto dodać, że jagody należy przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni w pojemniku, który zawiera dziury, umożliwiające wietrzenie. Na jego dnie warto położyć też ręcznik papierowy, by wchłaniał wilgoć i zapobiegał powstawaniu pleśni. Owoce te nadają się też do mrożenia.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?