Co dobrego ma w sobie śledź? Sprawdźcie:
- witaminę A - chroni oczy
- witaminy z grupy B - zapobiegają anemii i dbają o zdrowy wygląd skóry
- witaminę D, wapń i fosfor - dbają o rozwój kości
- witaminę E - opóźnia efekty starzenia się skóry
- kwasy omega 3 i omega 6 - obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu
- kwasy tłuszczowe - regulują przemianę materii
- potas - usuwa nadmiar wody z organizmu
- cynk - poprawia pracę mózgu, koncentrację i reguluje ciśnienie krwi
- miedź - ma właściwości przeciwbakteryjne
Przepisów na śledzie jest wiele. Chętnie jemy je w śmietanie, w marynacie octowej lub w oleju. Tym razem przedstawiam wam moją wariację na temat śledzi.
Składniki:
- 500 gramów śledzi a'la Matjas (filety)
- 3 papryki: czerwona, zielona, żołta
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 kwaszone ogórki
- 1 łyżka stołową octu
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka i zmorzyć solą. Paprykę pokroić w paski i wymieszać z cebulą. Ogórki obrać ze skórki pokroić w paski i wymieszać z cebulą i papryką. Skropić octem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać wszystko razem. Odstawić na pół godziny żeby wszystkie smaki się wymieszały, na końcu dodać śledzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?