Słodki prezent na Dzień Babci i Dziadka: Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami
Składniki:
- Spody tortowe ciemne (400g),
- 500g mascarpone,
- 200g czekolady deserowej ciemnej,
- 50ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36% ,
- 1/3 szkanki cukru pudru,
- około 300 gram wiśni (mrożone lub z syropu),
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- rum, likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta.
Sposób przygotowania:
Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem.
Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia.
Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?