Smakowe oliwy ziołowe

Anastazja Bezduszna
123rf
Butelkę, w której będziemy przechowywać oliwę, starannie umyjmy i osuszmy. To ważne, by oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu. Po jednym lub dwóch tygodniach oliwa i ocet powinny nabrać intensywnego smaku i zapachu dodatku. Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu, by nie straciły koloru.

Z ROZMARYNEM

Składniki:

  • 250 ml oliwy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1,5 łyżeczki ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:
Do szklanej butelki wsypujemy umyty i osuszony świeży rozmaryn oraz pieprz. Zalewamy oliwą z oliwek. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po miesiącu trzeba ją przecedzić.

Z BAZYLIĄ

Składniki:

  • kilka garści świeżych liści bazylii,
  • 250 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Bazylię myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce ucieramy bazylię wraz z oliwą. Przekładamy mieszankę do suchych słoików, na wierzch wlewamy łyżkę oliwy. Odstawiamy na tydzień.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie