Śniadania: Pancake i omlet na dobry początek dnia

Elżbieta Podolska
Śniadanie może być najsmaczniejszym posiłkiem w ciągu dnia
Śniadanie może być najsmaczniejszym posiłkiem w ciągu dnia archiwum
Nie lubimy śniadań. Rano, kiedy spieszymy się do pracy nie ma czasu na wymyślanie, a kanapki czy jajecznica zrobiona dzień wcześniej to po prostu barbarzyństwo dla podniebienia. A przecież to najważniejszy posiłek dnia.

Nawet jeżeli nie robimy różnorodnych śniadań w ciągu tygodnia warto takie przygotowywać w sobotę i niedzielę. Wtedy jest czas na odrobinę szaleństwa na stole.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem zrobiony w domu, pasta jajeczna z odrobiną musztardy, żeby zaostrzyć smak, tuńczyk z ogórkiem kiszonym, albo konserwowym i serem żółtym. Wystarczy pół godziny i można wyczarować prawdziwe cuda, jak twierdzi Tomasz Jakubiak, szef kuchni znany z telewizyjnych programów. Najważniejsze, żeby gotowaniem się bawić, a nie traktować jak przymus i karę. Polecamy naleśniki z konfiturami oraz omlet francuski.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pancake z konfiturami

Składniki:
1 litr maślanki
3 kg mąki
1/3 torebki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
miód

Przygotowanie:
Do miski wlać maślankę dosypać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby zostawało w większości na łyżce (musi być bardziej gęste niż to na naleśniki). Dodać łyżkę miodu i otartą skórkę z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, dodać odrobinę oleju (temperatura jest wyższa) i nakładać łyżką mniejsze placki. Obsmażyć z obu stron. Znakomite z domowymi konfiturami np. z jabłek (obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, w którym wcześniej rozpuszczono masło z miodem). Dusić do miękkości.

Omlet francuski

Składniki:
2 jaja
1 łyżka mleka lub 1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Rozbić jajka z dodatkiem śmietany. Przyprawić solą, pieprzem.
Rozgrzać bardzo mocno patelnię i rozpuścić masło. Wlać jajka i rozlać je równomiernie po całej powierzchni.

Omlet francuski można podawać na słodko lub pikantnie. Można nałożyć zamiast dżemu lub konfitury, także podsmażoną szynkę z cebulą lub pieczarki, ale również pokrojone pomidorki koktailowe z cebulką wymieszane z odrobiną oliwy i świeżymi ziołami. Po prostu - co kto lubi.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
krysia

w ramach zabaw kulinarnych proponuję Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

Składniki:
250 ml mleka, 200 g mąki, 2 jaja, 1 żółtko, 2 saszetki herbaty IRVING Owoce Leśne, 150 g konfitury z leśnych owoców, 150g mascarpone, 2-3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, Olej do smażenia.

Herbatę zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w rulony.

k
kuchta

3 kg. mąki??!! To chyba dla pułku wojska :)

Dodaj ogłoszenie