Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadania: Pancake i omlet na dobry początek dnia

Elżbieta Podolska
Śniadanie może być najsmaczniejszym posiłkiem w ciągu dnia
Śniadanie może być najsmaczniejszym posiłkiem w ciągu dnia archiwum
Nie lubimy śniadań. Rano, kiedy spieszymy się do pracy nie ma czasu na wymyślanie, a kanapki czy jajecznica zrobiona dzień wcześniej to po prostu barbarzyństwo dla podniebienia. A przecież to najważniejszy posiłek dnia.

Nawet jeżeli nie robimy różnorodnych śniadań w ciągu tygodnia warto takie przygotowywać w sobotę i niedzielę. Wtedy jest czas na odrobinę szaleństwa na stole.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem zrobiony w domu, pasta jajeczna z odrobiną musztardy, żeby zaostrzyć smak, tuńczyk z ogórkiem kiszonym, albo konserwowym i serem żółtym. Wystarczy pół godziny i można wyczarować prawdziwe cuda, jak twierdzi Tomasz Jakubiak, szef kuchni znany z telewizyjnych programów. Najważniejsze, żeby gotowaniem się bawić, a nie traktować jak przymus i karę. Polecamy naleśniki z konfiturami oraz omlet francuski.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pancake z konfiturami

Składniki:
1 litr maślanki
3 kg mąki
1/3 torebki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
miód

Przygotowanie:
Do miski wlać maślankę dosypać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby zostawało w większości na łyżce (musi być bardziej gęste niż to na naleśniki). Dodać łyżkę miodu i otartą skórkę z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, dodać odrobinę oleju (temperatura jest wyższa) i nakładać łyżką mniejsze placki. Obsmażyć z obu stron. Znakomite z domowymi konfiturami np. z jabłek (obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, w którym wcześniej rozpuszczono masło z miodem). Dusić do miękkości.

Omlet francuski

Składniki:
2 jaja
1 łyżka mleka lub 1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Rozbić jajka z dodatkiem śmietany. Przyprawić solą, pieprzem.
Rozgrzać bardzo mocno patelnię i rozpuścić masło. Wlać jajka i rozlać je równomiernie po całej powierzchni.

Omlet francuski można podawać na słodko lub pikantnie. Można nałożyć zamiast dżemu lub konfitury, także podsmażoną szynkę z cebulą lub pieczarki, ale również pokrojone pomidorki koktailowe z cebulką wymieszane z odrobiną oliwy i świeżymi ziołami. Po prostu - co kto lubi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski