Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese
SKŁADNIKI:
4 porcje
500 g spaghetti
400 g mielonej wołowiny
tymianek
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
cebula
1-2 ząbki czosnku
łyżka stołowa oleju
6 łyżek stołowych keczupu
100 ml bulionu
Sól, pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Zagotować dużą ilość wody na spaghetti.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. Tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na patelnię. Dodać bulion i keczup. Dodać żurawiny i dusić, nieustannie mieszając.
Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Nałożyć spaghetti z sosem.
Uwaga: W okresie od września do stycznia można zastosować świeżą żurawinę amerykańską zamiast suszonej. 125 g świeżej cranberry dusić w sosie Bolognese. Dodać do sosu keczup i makaron.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?