Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spaghetti z żurawiną

ELKA
Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese
Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese Cranberry Marketing Committee
Obiad w 15 minut: szybki, prosty i bardzo smaczny. Mają żurawinę suszoną w domu możemy wyczarowywać przeróżne przepisy, albo odmieniać nieco swoje stare. To doskonały dodatek do ciasta, ale też do dań śniadaniowych, obiadowych, przekąsek.

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

SKŁADNIKI:

4 porcje
500 g spaghetti
400 g mielonej wołowiny
tymianek
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
cebula
1-2 ząbki czosnku
łyżka stołowa oleju
6 łyżek stołowych keczupu
100 ml bulionu
Sól, pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Zagotować dużą ilość wody na spaghetti.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. Tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na patelnię. Dodać bulion i keczup. Dodać żurawiny i dusić, nieustannie mieszając.

Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Nałożyć spaghetti z sosem.

Uwaga: W okresie od września do stycznia można zastosować świeżą żurawinę amerykańską zamiast suszonej. 125 g świeżej cranberry dusić w sosie Bolognese. Dodać do sosu keczup i makaron.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski