Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2020. Jak ugotować jajka na twardo i jajka na miękko? Sprawdź!

Anastazja Bezduszna
Jajka na twardo i jajka na miękko - jak ugotować?
Jajka na twardo i jajka na miękko - jak ugotować? Anastazja Bezduszna
Jajka krulują na wielkanocnym stole. Przygotowane zazwczaj są w kilku odsłonach. Podstawą wielu dań jest ugotowane jajko. Myślisz, że ugotować jajko - to nic trudnego? Wystarczy mieć minutnik i odpowiedniego rozmiaru rondelek - jaja powinny leżeć w rzędzie i nie uderzać się o jego ściany. Jajka na twardo i jajka na miękko - jak ugotować? Sprawdź!

Zobacz też: Wielkanoc dekoracje: Jak udekorować stół wielkanocny? [ZDJĘCIA]

Jak za każdym razem ugotować idealnie jajka?

Potrzebujemy:

  • 6 dużych jaj, zimne z lodówki
  • zimna woda
  • lód
  • rondel
  • minutnik
  • łyżka cedzakowa
  • miska

Zobacz: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Instrukcja:
Umieść jajka w naczyniu z zimną wodą:zalej wodą tak by pokryła je i była wyżej na 2,5 cm.
Doprowadź wodę do wrzenia: nie przykrywaj rondla.
Wyłącz ogień i przykryj rondel: jak tylko woda dojdzie do wrzenia, zdejmij rondel z ognia i przykryj.
Ustaw minutnik: zostaw jaja w wodzie pod przykryciem na odpowiednią ilość czasu. Jak długo? Zależy od tego, czy chcesz jajka na miękko lub na twardo.

Sprawdź, co włożyć do święconki

Jajka na twardo, jajka na miękko: Jak długo gotować:

  • jajka na miękko - 3 minuty
  • jajka z kremowym żółtkiem - 5 minut
  • jajka na twardo - 10 minut

Wyjmij gotowe jajka: po upływie czasu wyjmij gotowane jajka z rondla łyżką cedzakową i uderz z każdego boku delikatnie do pęknięcia skorupy w kilku miejscach. Pomiń ten krok, jeśli jaja gotujesz na miękko lub jeśli planujesz barwic jajka na Wielkanoc.
Umieść jajka w misce: napełnij miskę wodą z lodem. Przenieś jajka do miski i pozostaw je tam na co najmniej 1 minutę.
Obierz i jedz: jajka na twardo można obrać tuz przed obiadem czy przygotowaniem dania.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gosc
16 października 2015, 15:01, 100%:

ochydne jajka zły przepis

W taki przepis to może Pan sobie wyparzać swoje jajka zbutwiale ha ha żeby jeszcze było czym się odlac bo śmierdzą z daleka trzeba od czasu do czasu wyparzyć..

G
Gość

Słownik SJP

Krul ✕

nie występuje w słowniku

G
Gość

Jajka KRULUJĄ. Co za analfabeta pisał ten artykuł.

G
Głos Wielkopolski

Okropny przepis. Chciałem zjeść jajko, ale dzięki Wam go nie zjdalem bo się wylało,surowe!

G
Gość

Po ponad pieciu minutach gotowania jajek z lodowki wylaly mi sie ze skorupki o to i wasz genialny czas gotowania jajek

100%

ochydne jajka zły przepis

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3