Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stary Rynek: W piątek rusza BrowarFEST

Anastazja Bezduszna
Browary regionalne, niszowe piwa rzemieślnicze oraz moda na domowe warzenie piwa opanowują Polskę i Poznań nie jest tu wyjątkiem. To już druga edycja piwnej fiesty w Poznaniu. Od dzisiaj do niedzieli na stoiskach i piwnych ogródkach na poznańskim Starym Rynku podawane będą piwa małych i średnich browarów z Polski i nie tylko. Nie zabraknie więc degustacji, piwnych quizów, blind testów, pokazów warzenia i wykładów m.in. o chmielach, domieszkach smakowych do piwa i sensoryce.

Dzisiaj o godzinie 15 można poznać tajniki piw dolnej fermentacji. O godzinie 17 do wyboru mamy warsztaty o połączeniu kawy i piwa oraz Poznanski PubQuiz.

- Bliżej wieczora Stary Rynek wypełni muzyka, ale usłyszą ją tylko chętni. O godz. 21 zacznie się Silent Disco, tzw. dyskoteka w słuchawkach. Kupony na nie można odebrać przy stoiskach festiwalu - mówi Wojciech Lewandowski, organizator BrowarFEST.

W strefie kulinarnej skosztować będzie można przysmaków kuchni gruzińskiej, węgierskiej, tureckiej i austriackiej. Będą tam i streetfood'owe burgery i oldskulowa golonka i pizza serwowana z foodtrucka. Imprezie towarzyszyć będzie Targ Smaku, gdzie zaopatrzyć będzie się można w dobrej jakości wędliny, sery, doniczkowe zioła, naturalne pieczywo i inne smakołyki.

W programie BrowarFest m.in.:
Piątek 22 maja 2015

  • Degustacje piwnych stylów - dolna fermentacja ( m.in marcowe, pilzner, dunkel, porter bałtycki, koźlak, nowofalowe lagery ) - 15.00
  • Poznański PubQuiz - 17.00
  • Jam Session - Scent off Music Blues 19.00 - 22.00
  • SILENT DISCO BROWARFEST 2015 na STARYM RYNKU – pod Pałacem Działyńskich

Sobota 23 maja 2015

  • Degustacje piwnych stylów - górna fermentacja ( m.in Stout, Ipa, Apa, Amber Ale, Bitter, Witbier, Dubbel ) - 14.00
  • Wielki blind test - 16.00
  • Quiz wiedzy piwnej - 17.00
  • Jam Session - Scent off Music Blues 19.00 - 22.00

Niedziela 24 maja 2015

  • Degustacja - cydry i perry 13.00
  • Wielki blind test 14.30

WARSZTATY DEGUSTACYJNE:

  • Pub Lot Chmiela, ul. Żydowska 4, rezerwacje: [email protected].
    Wejściówki – 15zł liczba miejsc ograniczona.
  • „Kawa w piwie” – Podbijanie aromatów kawowych w stoucie i inne sztuczki z kawą w piwie. Prezentacja i degustacja Prowadzi Mateusz Gaca kawiarz z Brisman Kawowy Bar. PIĄTEK godz. 17.00
  • „Piwna Sensoryka” – warsztat i komentowana degustacja prowadzona przez Adama Czogallę, certyfikowanego sędziego piwnego i piwowara w prowarze Perun. SOBOTA, godz. 13.00
  • „Warsztaty z Chmielem” – o uprawie chmielu, jego najpopularniejszych i mniej znanych gatunków Zastosowanie niszowych chmielów w piwowarstwie domowym. Prowadzi Paweł Piłat, plantator chmielu. SOBOTA, godz. 15.00

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski