Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Stół Wielkanocny 2018. Co najlepiej podać najbliższym? "Wieprzowina zdrowsza niż szpinak, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży"

Izabela Mortas/ AIP
Oczywiście święta to także czas na znakomite mięsa, wyborne pieczenie.
Oczywiście święta to także czas na znakomite mięsa, wyborne pieczenie. Filip Kowalkowski
Tak jak święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez karpia i zupy grzybowej, tak Wielkanocy nie wyobrażamy sobie bez żurku, jajek i piaskowej baby. Ale oprócz tradycyjnych potraw możemy przygotować specjały, którymi nieco zaskoczymy gości i wprowadzimy wiosenne orzeźwienie. Podpowiadamy, jakie przysmaki warto przyszykować na świąteczny stół.

Jajka na wiele sposobów

Zarówno podczas śniadania, jak i późniejszych spotkań przy stole z bliskimi nie powinno zabraknąć jajek pod różną postacią. Są one przekaźnikami naszych wzajemnych życzeń, ponadto w chrześcijaństwie ściśle wiąże się je ze zmartwychwstaniem Jezusa. Skorupka symbolizuje to, co stare, żółtko zaś to, co nowe. Do wielkanocnego koszyczka jajko trafia także, jako znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i odrodzenie się wiernych w jego osobie. Najbardziej popularną formą podawania jajek jest ich faszerowanie - tutaj gospodynie mają naprawdę duże pole do popisu. Tradycjonalistom polecamy farsz pieczarkowy czy chrzanowy.

Coraz popularniejsze staje się nadziewanie jajek pastą z tuńczyka, łososia i szpinaku. Wszystkie są bardzo proste do zrobienia - wystarczy ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i utrzeć je z wymienionymi składnikami, dodać majonez i przyprawy.

Jajka możemy też zaproponować w bardziej fantazyjnej odsłonie, na przykład z brokułami i prażonym słonecznikiem lub w postaci leśnych grzybów, które będą stanowić dodatkową ozdobę wielkanocnego stołu.

Mięsa. Uduś je

Oczywiście święta to także czas na znakomite mięsa, wyborne pieczenie. Mięso powinniśmy dusić z warzywami, we własnym sosie i na małym ogniu, by się nie przegotowało i rozpadło. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy, a warzywa i sos, który powstał blendujemy. Możemy dodać do tego odrobinę chrzanu i pyszne danie gotowe.

Musi być baba, może - ciasto bazyliowe

Jeśli święta, to także słodkości. Tradycyjnie skuśmy się na mazurka i ucieraną babę, które są wielkanocną klasyką. Możemy też odrobinę poeksperymentować z łakociami, by wprowadzić nieco wiosennego orzeźwienia.

Wideo

Materiał oryginalny: Stół Wielkanocny 2018. Co najlepiej podać najbliższym? "Wieprzowina zdrowsza niż szpinak, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży" - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3