Stromboli – konkurencja dla popularnej pizzy

    Stromboli – konkurencja dla popularnej pizzy

    AB

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Stromboli – konkurencja dla popularnej pizzy
    1/2
    przejdź do galerii

    ©MSM Mońki

    Spotkania z przyjaciółmi to dobry pretekst do tego, aby spróbować nowych, nieznanych nam dotąd potraw. Organizacja takiego małego przyjęcia nie jest trudna, a przynosi nam ogromną radość. W planowaniu dań często sięgamy do specjałów kuchni włoskiej – makarony czy pizza to standardowe punkty menu. Dziś przedstawiamy stromboli – alternatywę dla popularnej i wszystkim nam znanej pizzy.

    Stromboli z serem żółtym i brokułami



    Składniki na ciasto:
    • 15 g świeżych drożdży
    • łyżeczka cukru
    • łyżeczka soli
    • 3 łyżki ciepłej wody
    • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
    • szklanka letniej wody
    • dwie łyżki oliwy z oliwek
    • 1 jajko


    Składniki na farsz:
    • 250 g sera żółtego Gouda
    • 250 g brokułów


    Sposób przygotowania:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę i zaczyn, wyrobić ciasto.
    Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    co z drożdżami?

    xyz (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    "Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w...rozwiń całość

    "Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut."

    kiedy dodać drożdże? zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo