Składniki:
- 1 kg sprawionych sumików karłowatych
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
- 4 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- sól
- zioła prowansalskie
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Sumiki chociaż nie mają łusek, oskrobać nożem z czarnego nalotu na skórze. Umyć je. Obciąć wszystkie płetwy. I ponownie opłukać w zimnej wodzie. Ryby zalać słodkim mlekiem wymieszanym z otartą skórką z cytryny i odstawić na 30 minut. Mąkę ziemniaczaną i pszenną zmieszać. Ryby odcedzić z mleka. Mąkę zmieszaną w torebce foliowej zostawić w niej - do tego wsypać ryby. Nadmuchać torebkę, zakręcić tak, żeby powietrze nie uciekło i potrząsać.
W kilka sekund wszystkie ryby są idealnie panierowane. Na rozgrzaną patelnię nalać oleju, tak, żeby pokryć dno, kiedy olej zrobi się gorący, smażymy ryby z dwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy solą w czasie smażenia - dzięki temu ryby będą soczyste i delikatne. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?