18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Sumiki z patelni

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Zofia Ruman.

Składniki:

  • 1 kg sprawionych sumików karłowatych
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Sumiki chociaż nie mają łusek, oskrobać nożem z czarnego nalotu na skórze. Umyć je. Obciąć wszystkie płetwy. I ponownie opłukać w zimnej wodzie. Ryby zalać słodkim mlekiem wymieszanym z otartą skórką z cytryny i odstawić na 30 minut. Mąkę ziemniaczaną i pszenną zmieszać. Ryby odcedzić z mleka. Mąkę zmieszaną w torebce foliowej zostawić w niej - do tego wsypać ryby. Nadmuchać torebkę, zakręcić tak, żeby powietrze nie uciekło i potrząsać.

W kilka sekund wszystkie ryby są idealnie panierowane. Na rozgrzaną patelnię nalać oleju, tak, żeby pokryć dno, kiedy olej zrobi się gorący, smażymy ryby z dwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy solą w czasie smażenia - dzięki temu ryby będą soczyste i delikatne. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie