18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sumiki z patelni

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Zofia Ruman.

Składniki:

  • 1 kg sprawionych sumików karłowatych
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Sumiki chociaż nie mają łusek, oskrobać nożem z czarnego nalotu na skórze. Umyć je. Obciąć wszystkie płetwy. I ponownie opłukać w zimnej wodzie. Ryby zalać słodkim mlekiem wymieszanym z otartą skórką z cytryny i odstawić na 30 minut. Mąkę ziemniaczaną i pszenną zmieszać. Ryby odcedzić z mleka. Mąkę zmieszaną w torebce foliowej zostawić w niej - do tego wsypać ryby. Nadmuchać torebkę, zakręcić tak, żeby powietrze nie uciekło i potrząsać.

W kilka sekund wszystkie ryby są idealnie panierowane. Na rozgrzaną patelnię nalać oleju, tak, żeby pokryć dno, kiedy olej zrobi się gorący, smażymy ryby z dwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy solą w czasie smażenia - dzięki temu ryby będą soczyste i delikatne. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski