3 z 3
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Sylwestrowe przepisy: Przekąski na ostatnią chwilę? Sprawdź, jak szybko je przygotować. Szef kuchni Andrzej Gołąbek poleca
Przepis na krewetki z czosnkiem i bagietką
Składniki: 1 kg krewetek szarych, 1 główka czosnku, kilka pęczków pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Kilka bagietek.
Rozmrażamy krewetki i odsączamy papierem nadmierną ilość wody. Następnie rozgrzewamy dwie patelnie. Na jedną wlewamy małą ilość oliwy z oliwek, a na drugą poczwórną ilość.
Siekamy całą główkę czosnku w kosteczkę. Drobno kroimy pietruszkę. Na patelnię z dużo ilością oliwy wrzucamy czosnek i pietruszkę. Przesmażamy całość i odstawiamy. Na drugą patelnię z małą ilością oliwy wsypujemy partiami krewetki, kiedy zarumienieją, dorzucamy je do czosnku z pietruszką. Dokładnie mieszamy i podajemy z bagietką.