Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szaszłyki z krewetek

AB
123rf
Krewetki na szpadkach można przygotować jako pierwsze danie z grilla. Wystarczy 15 minut by się zarumieniły. To dobra pzystawka i łatwa do schupania.

Składniki na tortillę:

  • 0,5 kg obranych krewetek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szpadki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
Patyki moczymy. Umyte krewetki umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i posiekaną pietruszkę, odstawiamy na około 40 minut do lodówki. Mieszamy olej z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Odsączone krewetki ponabijaj na szpadki, przekładając je pomidorkiem, posmaruj olejem z dodatkami. Grilluj przez około 15 minut, co jakiś czas przewracając.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski