Szparagi al dente

Anastazja Bezduszna
123rf
Nie warto kupować szparagów na zapas. Jeżeli jednak musimy je przechować przez parę dni, to trzeba zapewnić im ochronę przed utratą wilgoci i przed światłem - najlepiej trzymać szparagi w folii lub wilgotnej ściereczce, w lodówce. Przed schowaniem można je skropić wodą.

- Białe szparagi powinny być średniej grubości. Będzie je trzeba obrać ze skórki, więc jeśli wybierzemy za cienkie, to może się tak zdarzyć, że niewiele zostanie nam do zjedzenia - podpowiada Paweł Jabłoński, Szef kuchni Restauracji Italia przy Hotelu Włoskim.

Przygotowując szparagi do gotowania pamiętajmy: białe obieramy i odcinamy końcówki, z zielonych także usuwamy końcówki, ale nie trzeba już ich obierać, wystarczy umyć.

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 0,5 l mleka,
  • pączek szparagów białych,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi związane w pęczek. Gotujemy do 15 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie