Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi al dente

Anastazja Bezduszna
123rf
Nie warto kupować szparagów na zapas. Jeżeli jednak musimy je przechować przez parę dni, to trzeba zapewnić im ochronę przed utratą wilgoci i przed światłem - najlepiej trzymać szparagi w folii lub wilgotnej ściereczce, w lodówce. Przed schowaniem można je skropić wodą.

- Białe szparagi powinny być średniej grubości. Będzie je trzeba obrać ze skórki, więc jeśli wybierzemy za cienkie, to może się tak zdarzyć, że niewiele zostanie nam do zjedzenia - podpowiada Paweł Jabłoński, Szef kuchni Restauracji Italia przy Hotelu Włoskim.

Przygotowując szparagi do gotowania pamiętajmy: białe obieramy i odcinamy końcówki, z zielonych także usuwamy końcówki, ale nie trzeba już ich obierać, wystarczy umyć.

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 0,5 l mleka,
  • pączek szparagów białych,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi związane w pęczek. Gotujemy do 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski