- Białe szparagi powinny być średniej grubości. Będzie je trzeba obrać ze skórki, więc jeśli wybierzemy za cienkie, to może się tak zdarzyć, że niewiele zostanie nam do zjedzenia - podpowiada Paweł Jabłoński, Szef kuchni Restauracji Italia przy Hotelu Włoskim.
Przygotowując szparagi do gotowania pamiętajmy: białe obieramy i odcinamy końcówki, z zielonych także usuwamy końcówki, ale nie trzeba już ich obierać, wystarczy umyć.
Składniki:
- 0,5 l wody,
- 0,5 l mleka,
- pączek szparagów białych,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi związane w pęczek. Gotujemy do 15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?