Składniki:
50 dkg półtłustego białego sera,
2 jajka,
mąka,
sól
Przygotowanie:
Ser zmielić lub dobrze pognieść. Wbić jajka, wymieszać dodając szczyptę soli. Następnie dokładać po łyżce mąki tak, aby powstało elastyczne ciasto.
W dużym garnku zagotować wody. Łyżkę najpierw wkładamy do wrzątku, a następnie nabieramy porcję ciasta i wrzucamy do wody. Kluski są ugotowane, gdy wypłyną na wierzch, a woda zacznie się gotować. Wybieramy łyżką cedzakową i kładziemy na talerze.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Można polać masłem i posypać cukrem. Można też podsmażyć cebulkę z boczkiem i tym polać kluski. Dobrze smakują z kwaśnym mlekiem lub maślanką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?