Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie kluski z serem

Karolina Sternal
Adam Wojnar/ Polskapresse
Szybkie, smaczne, niedrogie...

Składniki:
50 dkg półtłustego białego sera,
2 jajka,
mąka,
sól

Przygotowanie:
Ser zmielić lub dobrze pognieść. Wbić jajka, wymieszać dodając szczyptę soli. Następnie dokładać po łyżce mąki tak, aby powstało elastyczne ciasto.

W dużym garnku zagotować wody. Łyżkę najpierw wkładamy do wrzątku, a następnie nabieramy porcję ciasta i wrzucamy do wody. Kluski są ugotowane, gdy wypłyną na wierzch, a woda zacznie się gotować. Wybieramy łyżką cedzakową i kładziemy na talerze.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Można polać masłem i posypać cukrem. Można też podsmażyć cebulkę z boczkiem i tym polać kluski. Dobrze smakują z kwaśnym mlekiem lub maślanką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski