Tak należy suszyć grzyby. Które nadają się do suszenia? Dzielimy się domowymi sposobami

red.
Bywają grzyby, które zawierają nawet 80–90 procent wody. To oznacza, że po wysuszeniu zmniejszą się nawet kilkukrotnie. Do suszenia wybieraj zatem duże okazy
Bywają grzyby, które zawierają nawet 80–90 procent wody. To oznacza, że po wysuszeniu zmniejszą się nawet kilkukrotnie. Do suszenia wybieraj zatem duże okazy Pixabay.com
Grzyby 2021. Zimą warto mieć pod ręką borowiki czy choćby prawdziwki. Wystarczy je wysuszyć, a zupa grzybowa czy dodatki do pierogów, bigosu, sosów lub gulaszu będą - w dowolnym momencie - na wyciągnięcie ręki. Do uzyskania niesamowitego aromatu i smaku, wystarczy kilka kapeluszy. Jak suszyć grzyby? Istnieje kilka sposobów - przedstawiamy je.

Dość krótko można cieszyć się świeżymi rydzami czy borowikami. Tym bardziej warto je suszyć. Jakie grzyby są do tego idealne? Najczęściej suszymy prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. Rydze, kurki są niezwykle delikatne, lepiej je marynować czy usmażyć.

Warto zobaczyć: Prawdziwek gigant z kujawsko-pomorskiego lasu! Dwie grzybiarki znalazły go w okolicach Inowrocławia [zdjęcia]

Grzyby suszenie

Wybierz świeże, nierobaczywe i spore okazy. Kiedy wrócisz z lasu, dokładnie je oczyść - nie myj bezpośrednio w wodzie (to wydłuży suszenie). Grzyby pozbawione już resztek piasku i igliwia, pokrój w paski.

Co dalej? To kilka domowych metod suszenia leśnych skarbów.

Jak suszyć grzyby

Najpopularniejszym sposobem jest wykorzystanie piekarnika:

  1. ułóż luźno pokrojone grzyby na papierze pergaminowym
  2. nagrzej go (od 40 do 60 stopni Celsjusza) i nastawi funkcję termoobiegu
  3. zostaw lekko uchylone drzwiczki piekarnika (to niezbędne!)
  4. grzyby będą suszyły się przez kilka godzin, co jakiś czas sprawdzaj piekarnik i obracaj grzyby

Ważne: Srebrna łyżeczka i gorzki smak nas nie uratują Te grzyby są trujące!

Inną metodą jest suszenie na włączonym kaloryferze (rozkładamy papier, na nim kładziemy grzyby, które - co kilka godzin - przewracamy). Można skorzystać także z nitki, nawlecz na nią grzyby (w pewnym oddaleniu od siebie) i powieś nad kuchenką. Uczulamy - nitka nie powinna być mocno napięta, grzyby będą się wówczas zsuwały.

Suszenie elektryczne, do tego już potrzebny jest specjalny sprzęt. Dodajmy, że suszarkę można wykorzystać również do suszenia owoców i warzyw, ziół czy kwiatów. Grzyby suszą się w niej przez około sześć godzin. Zaletą jest fakt, że nie przypalają się i nie złamią.

Uwaga! Podczas suszenia warto sprawdzać, czy grzybom nic nie dolega. Chodzi o ewentualną pleśń.

Suszone grzyby przechowywanie

Musisz znaleźć dla nich suche, chłodne miejsce. Włóż je do puszki (powinna zostać potem szczelnie zamknięta), słoika.

Domowe syropy

Wideo

Materiał oryginalny: Tak należy suszyć grzyby. Które nadają się do suszenia? Dzielimy się domowymi sposobami - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie