W skrócie
Nie tylko ciasta. Włoskie przepisy Cristiny Catese
Rodowita rzymianka, Cristina Catese to znana, mieszkająca już od ponad 20 lat w Polsce, szefowa kuchni, prezenterka kulinarnych programów telewizyjnych oraz organizatorka warsztatów i szkoleń. Swoimi przepisami na dania kuchni włoskiej dzieli się także w mediach społecznościowych.
Niedawno opublikowana została jej pierwsza kulinarna książka - „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”.
- Myślę, że urodziłam się jako kucharka, z podniebieniem gotowym na eksperymenty. Już jako dziecko uwielbiałam nietypowe smaki - najmniej słodkie - jak na młodą, niedoświadczoną osobę: rabarbar, karczochy, szpinak, cykorię, gorzką czekoladę, lukrecję itp.(...) Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że moja kuchnia to połączenie tradycji i innowacji, comfort food i zdrowego jedzenia. Jedną nogą tkwię w przeszłości, drugą nieustannie badam przyszłość. Prostota to słowo klucz, jeżeli chodzi o moją kuchnię. Uwielbiam warzywa, sałatki, świeże zioła, które zawsze znajdują się na moim parapecie, ryby, owoce morza, mięso, dziczyznę - pisze Cristina Catese we wstępie do swojej książki.
Tradycyjna włoska tarta
Jednym z polecanych przez Cristinę Catese przysmaków jest pastiera napoletana, czyli znana neapolitańska tarta spożywana m.in. w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się ją z tradycyjnie z gotowanej pszenicy, jajek, sera ricotta i aromatyzowanej wodą z kwiatów pomarańczy. Jest bardzo krucha i aromatyczna, najlepiej smakuje po kilku dniach.