Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tartaletki z kurkami

Anastazja Bezduszna
Fundacja BOŚ
Wrzesień - to nie tylko czas rozpoczęcia nowego roku szkolnego, ale i czas grzybów. Dobrym połączeniem tych dwóch sezonów w jesiennym menu mogą być tartaletki z kurkami.

Składniki:

  • 100 g mąki,
  • 50 g otrębów owsianych,
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka śmietany

Farsz:

  • 50 g kaszy gryczanej (suchej),
  • 180 g kurek,
  • 100 g chudego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżeczki nasion słonecznika

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkujemy i wylepiamy ciastem foremki. Podpiekamy go 5 minut w 180 stopniach. Kaszę gryczaną gotujemy w szklance osolonej wody. Kurki myjemy, osuszamy i siekamy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut. Usmażone kurki mieszamy z kaszą i serem oraz z roztrzepanym jajkiem. Nadzienie doprawiamy do smaku i układamy na podpieczonym cieście. Tartaletki posypujemy natką i nasionami słonecznika. Pieczemy je w 180 stopniach przez 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski