Składniki:
- 100 g mąki,
- 50 g otrębów owsianych,
- 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
- szczypta soli,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka śmietany
Farsz:
- 50 g kaszy gryczanej (suchej),
- 180 g kurek,
- 100 g chudego twarogu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 3 łyżeczki nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkujemy i wylepiamy ciastem foremki. Podpiekamy go 5 minut w 180 stopniach. Kaszę gryczaną gotujemy w szklance osolonej wody. Kurki myjemy, osuszamy i siekamy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut. Usmażone kurki mieszamy z kaszą i serem oraz z roztrzepanym jajkiem. Nadzienie doprawiamy do smaku i układamy na podpieczonym cieście. Tartaletki posypujemy natką i nasionami słonecznika. Pieczemy je w 180 stopniach przez 15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?