Te dane zawstydzają. Przeczytaj, zanim wyrzucisz żywność do kosza

Redakcja
Piotr Hukało Polskapress
- Równo rok temu premier Beata Szydło zapowiedziała rozwiązanie problemu marnowania żywności. Prace nad ustawą o przeciwdziałaniu temu zjawisku bardzo się przeciągają - podkreśla Greenpeace Polska. I ostrzega, że statystyczny Polak marnuje rocznie 235 kg żywności! Sprawdź też: Na świecie głoduje 796 milionów osób, a jedna trzecia żywności ląduje w śmietniku

 

Startuje akcja #NieMarnujemy. Ma ona przyśpieszyć ustawę, dzięki której niesprzedana żywność z dużych sieci handlowych nie będzie trafiać na śmietnik. Pełnowartościowe produkty mają bowiem pomóc potrzebującym. Beata Szydła zadeklarowała przygotowanie tejże ustawy podczas zeszłorocznego spotkania wielkanocnego w Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Prace przeciągają się jednak o kolejne miesiące. A tymczasem, jedna czwarta ankietowanych Polek i Polaków przyznaje, że główną przyczyną wyrzucania jedzenia w ich domach, są zbyt duże zakupy w supermarketach. 

 

- Marnowanie żywności jest sprzeczne z polską tradycją i kulturą. Mimo to co roku marnujemy około 9 milionów ton żywności. Stawia to nasz kraj na niechlubnym piątym miejscu w całej Unii Europejskiej - podkreśla Robert Cyglicki, dyrektor Greenpeace Polska.

 

Coroczne wyrzucanie 9 milionów ton żywności oznacza zmarnowanie ponad 1,72 miliardów m3 wody, które zostały wykorzystane do jej produkcji. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał sto 1,5-litrowych butelek wody. To również szkodliwe emisje do atmosfery, odpowiadające łącznym emisjom dwutlenku węgla wszystkich samochodów osobowych w Polsce przez rok - 22,77 mln ton CO2! - wylicza Greenpeace.

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

 

Aktywiści zwracają uwagę, iż należy się pochylić nad następującymi kwestiami w dyskutowanym projekcie:

  •  podwyższenie opłaty dla sprzedawców za wytwarzanie odpadów do 20 groszy/kg. Opłata dla sprzedawców przekazujących żywność do dalszej dystrybucji powinna wynosić 10 groszy/kg
  •  zakaz wymuszania na dostawcach odbioru niesprzedanej żywności, tak by sieci nie mogły przerzucać odpowiedzialności na dostawców.

 

 Parlament Europejski wezwał pństwa członkowskie do ograniczenia marnowania żywności. Mowa o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030. Regulacje, które przeciwdziałają marnowaniu jedzenia wprowadziły Włochy, Francja, Belgia i Czechy. 

Wideo

Materiał oryginalny: Te dane zawstydzają. Przeczytaj, zanim wyrzucisz żywność do kosza - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie