Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu, czyli słodka przyjemność [PRZEPIS]

Elżbieta Podolska
Tiramisu podbija świat - wystarczy cierpliwość, kawa i mascarpone
Tiramisu podbija świat - wystarczy cierpliwość, kawa i mascarpone archiwum
Kawowy, delikatny, słodko-gorzki. Tak można sobie wyobrazić tiramisu - deser z serem, który podbił świat.

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 50 dag mascarpone
  • 4 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru amaretto
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut).

Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę, powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.

Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Podawać schłodzony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski