Składniki:
- 30 dag podłużnych biszkoptów
- 50 dag mascarpone
- 4 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru amaretto
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut).
Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę, powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Podawać schłodzony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?