Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torcik z musem czekoladowym

Agata Draht
Agata Draht
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Agata Draht.

Biszkopt czekoladowy:

  • 3 jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru (ok. pół szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. pół szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.

Mus z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 40 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy pozostałą kremówkę, a w innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus wyjdzie za rzadki najlepiej schłodzić go w lodówce ok 1 godzinę aż troszkę stężeje, tak aby można było łatwo rozprowadzić go na biszkopcie). Mus wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą. Schładzamy w lodówce ok 2 godziny aż stężeje.

Mus z ciemnej czekolady:

  • 200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i mieszamy podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno oraz pozostałą kremówkę. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Masę łączymy z ubitą kremówką oraz pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus jest zbyt rzadki, najlepiej schłodzić go ok 1 godzinę w lodówce). Mus wykładamy na drugą część biszkoptu, posypujemy startą czekoladą. Torcik schładzamy najlepiej całą noc aż całkowicie stężeje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski