Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 kopiate łyżki cukru (ok. pół szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej (ok. pół szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
Mus z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 40 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy pozostałą kremówkę, a w innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus wyjdzie za rzadki najlepiej schłodzić go w lodówce ok 1 godzinę aż troszkę stężeje, tak aby można było łatwo rozprowadzić go na biszkopcie). Mus wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą. Schładzamy w lodówce ok 2 godziny aż stężeje.
Mus z ciemnej czekolady:
- 200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i mieszamy podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno oraz pozostałą kremówkę. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Masę łączymy z ubitą kremówką oraz pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus jest zbyt rzadki, najlepiej schłodzić go ok 1 godzinę w lodówce). Mus wykładamy na drugą część biszkoptu, posypujemy startą czekoladą. Torcik schładzamy najlepiej całą noc aż całkowicie stężeje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?