Składniki na płytki bezowe:
- 6 białek,
- sól,
- 300 g drobnego cukru,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
- 8 suszonych daktyli.
Przygotowanie:
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier (oba) do powstania piany. Dodać ocet i zmiksować, a następnie, delikatnie mieszając, dodać daktyle. Masę wyłożyć na wcześniej wycięte na papierze do pieczenia dwa okręgi (o średnicy 23 cm) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i po 5 minutach zmniejszyć temp. do 140 st. C - piec przez 90 min.
Składniki na krem:
- 500 g mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki,
- łyżka cukru pudru,
- 150 g masy kajmakowej,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 10 daktyli.
Przygotowanie:
Mascarpone wymieszać z kajmakiem, a śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Obie masy wymieszać i dodać daktyle. Płytki przełożyć kremem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?