Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort bezowy (gmina Margonin)

red
Tort bezowy
Tort bezowy archiwum

Składniki na płytki bezowe:

  • 6 białek,
  • sól,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
  • 8 suszonych daktyli.

Przygotowanie:
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier (oba) do powstania piany. Dodać ocet i zmiksować, a następnie, delikatnie mieszając, dodać daktyle. Masę wyłożyć na wcześniej wycięte na papierze do pieczenia dwa okręgi (o średnicy 23 cm) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i po 5 minutach zmniejszyć temp. do 140 st. C - piec przez 90 min.

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • łyżka cukru pudru,
  • 150 g masy kajmakowej,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 10 daktyli.

Przygotowanie:
Mascarpone wymieszać z kajmakiem, a śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Obie masy wymieszać i dodać daktyle. Płytki przełożyć kremem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski