Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawkowiec

Beata Mielcarek
Truskawkowiec
Truskawkowiec Beata Mielcarek
Prezentujemy przepis na truskawkowiec. Jego autorem jest Beata Mielcarek.

Truskawkowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju

Białka ubić z cukrem, kiedy piana jest sztywna wbić żółtka i lekko wymieszać. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać i powstałą mieszankę przesiać do masy jajecznej, dodać olej i starannie wymieszać ciasto. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.

Masa truskawkowa:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka truskawkowa

Truskawki myjmy, usuwamy szypułki i miksujemy. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wlewamy mus truskawkowy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującej się masy. Chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypujemy galaretkę. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.

Masa śmietanowa:

  • 0,6 litra śmietany 30%
  • 3 opakowania śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie herbatników
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan- fixami. 2/3 ubitej śmietany wykładamy na masę truskawkową. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski