Truskawkowiec
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
Białka ubić z cukrem, kiedy piana jest sztywna wbić żółtka i lekko wymieszać. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać i powstałą mieszankę przesiać do masy jajecznej, dodać olej i starannie wymieszać ciasto. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Masa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka truskawkowa
Truskawki myjmy, usuwamy szypułki i miksujemy. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wlewamy mus truskawkowy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującej się masy. Chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypujemy galaretkę. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
Masa śmietanowa:
- 0,6 litra śmietany 30%
- 3 opakowania śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie herbatników
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan- fixami. 2/3 ubitej śmietany wykładamy na masę truskawkową. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?