18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tuńczyk zapiekany pod serem

Anastazja Bezduszna
King Oscar
Tuńczyk to prawdziwa gwiazda wśród ryb. Popularność zawdzięcza charakterystycznemu smakowi oraz praktycznemu zastosowaniu w kuchni. Tuńczyk słynie również z doskonałych wartości odżywczych. Mięso tuńczyka zawiera niewiele tłuszczu i stanowi najlepsze źródło kompletnego białka, które powinno być regularnie dostarczane wraz z posiłkiem, zwłaszcza przez osoby dbające o linię.

Składniki na dwie porcję:
1 puszka tuńczyka w oleju
250 gram makaronu penne
300 gram sera (wybierz taki, który łatwo się topi)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżej pietruszki lub cebulki dymki
Sól, oregano

Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy wodę. Kroimy paprykę na cienkie plasterki i cebulę w kostkę. Mieszamy makaron z wszystkimi warzywami i dodajemy świeżo zmiażdżony lub suszony czosnek. Dodajemy do masy tuńczyka i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski