MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Tych produktów nie odgrzewaj drugi raz. Takiego jedzenia nie można odgrzewać ponownie, bo może być toksyczne

Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki

Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować jedynie jeden raz. Należą do nich właśnie: szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki. Ich ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się w substancje toksyczne, czyli azotyny. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście różnych zup czy sosów, które najczęściej przygotowuje się na kilka dni.

Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź

Zobacz również

Waleczni Polacy nie sprostali wicemistrzom świata.

Waleczni Polacy nie sprostali wicemistrzom świata.

Texom Stal Rzeszów pokonała u siebie Wybrzeże Gdańsk 52:38 [ZDJĘCIA]

Texom Stal Rzeszów pokonała u siebie Wybrzeże Gdańsk 52:38 [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Jacek Jaśkowiak o Impact 2024 w Poznaniu: To święto. Zapytaliśmy też o nowe logo

Jacek Jaśkowiak o Impact 2024 w Poznaniu: To święto. Zapytaliśmy też o nowe logo

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić