Czereśnie to bomby witaminowe. To bogate źródło witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K. Owoce te składają się w 80% z wody dzięki czemu są orzeźwiające i niskokaloryczne.
Przeczytaj:Takie truskawki są najlepsze. Takie truskawki kupuj aby były słodkie i soczyste
Warto sięgać po czereśnie bo bardzo dobrze wpływają na zdrowie naszej skóry, ale również zmniejszają ogólnoustrojowy stan zapalny organizmu, pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, a wśród nich:
- zapalenia stawów,
- cukrzycy,
- nowotworów,
- nadciśnienia tętniczego
- chorób układu krążenia.
Czereśnie najlepiej smakują jako nieprzetworzone, to jednak nie znaczy, że nie można ich wykorzystać do przetworów, jakich jak kompoty, dżemy, konfitury, soki czy do deserów.
Te osoby nie powinny jeść czereśni
W galerii poniżej zobaczcie przy jakich schorzeniach lepiej unikać czereśni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?