Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udka po przejściach

Monika Trząska
Udka po przejściach
Udka po przejściach Monika Trząska
Prezentujemy przepis na udka po przejściach. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 duża marchewka (ugotowana)
  • 65 g fety
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ogórek kiszony
  • olej

Dodatkowo:

  • folia spożywcza

Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie zdjąć skórę z udek i oddzielić mięso od kości (kości oczywiście zostawiamy do wywaru). Zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze i przełożyć do miski, a do blendera przełożyć fetę i 3/4 marchewki. Zmiksować. I dodać do mięsa.Dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Pozostałą marchewkę i ogórka pokroić w cienkie słupki.

Folię spożywczą pociąć na 4 kwadraty i posmarować olejem. Z masy mięsnej uformować placuszek na którym ułożymy marchewkę i ogórki.

Mięso zwinąć w rulon i owinąć folią tworząc tzw. cukierek. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po wskazanym czasie przełożyć mięso do naczynia do zapiekania lub na blaszkę do pieczenia (większą) wlać wrzątek na wysokość sięgającą połowy pakiecików. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Przed podaniem wyjąć mięso z pakiecików i pokroić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski