Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 duża marchewka (ugotowana)
- 65 g fety
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 ogórek kiszony
- olej
Dodatkowo:
- folia spożywcza
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie zdjąć skórę z udek i oddzielić mięso od kości (kości oczywiście zostawiamy do wywaru). Zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze i przełożyć do miski, a do blendera przełożyć fetę i 3/4 marchewki. Zmiksować. I dodać do mięsa.Dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Pozostałą marchewkę i ogórka pokroić w cienkie słupki.
Folię spożywczą pociąć na 4 kwadraty i posmarować olejem. Z masy mięsnej uformować placuszek na którym ułożymy marchewkę i ogórki.
Mięso zwinąć w rulon i owinąć folią tworząc tzw. cukierek. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po wskazanym czasie przełożyć mięso do naczynia do zapiekania lub na blaszkę do pieczenia (większą) wlać wrzątek na wysokość sięgającą połowy pakiecików. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Przed podaniem wyjąć mięso z pakiecików i pokroić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?