Składniki:
6 udek z kurczaka
2 łyżeczki różowej soli
5-6 listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu z białego wina
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżki suszonego majeranku
Dodatkowo:
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z brzydkich elementów. Do miseczki wsypać sól,dodać posiekaną bazylię. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do miseczki. Wlać oliwę i ocet i dobrze wymieszać aby sól się rozpuściła. Następnie dodać miód i resztę przypraw. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i dobrze obtoczyć w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 5-6 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 225 stopni.
Do blendera przełożyć ser oraz płatki kukurydziane. Zmiksować, ale nie za drobno. Mieszankę przesypać do głębokiego talerza. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
Mięso obtaczać w mieszance płatków i mozzarelli, lekko docisnąć aby nie spadła. Ułożyć mięso w naczyniu. Wstawić do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 40 minut. Po kolejnych 15-20 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Przed podaniem mięso pozostawić na 5 minut w spokoju aby soki się uspokoiły.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?