Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udka w skorupce kukurydziano-serowej

Monika Trząska
Udka w skorupce kukurydziano-serowej
Udka w skorupce kukurydziano-serowej Monika Trząska
Prezentujemy przepis na udka w skorupce kukurydziano-serowej. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

  • 2 łyżeczki różowej soli

  • 5-6 listków świeżej bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki octu z białego wina

  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Dodatkowo:

  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z brzydkich elementów. Do miseczki wsypać sól,dodać posiekaną bazylię. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do miseczki. Wlać oliwę i ocet i dobrze wymieszać aby sól się rozpuściła. Następnie dodać miód i resztę przypraw. Jeszcze raz dobrze wymieszać.

Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i dobrze obtoczyć w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 5-6 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 225 stopni.

Do blendera przełożyć ser oraz płatki kukurydziane. Zmiksować, ale nie za drobno. Mieszankę przesypać do głębokiego talerza. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.

Mięso obtaczać w mieszance płatków i mozzarelli, lekko docisnąć aby nie spadła. Ułożyć mięso w naczyniu. Wstawić do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 40 minut. Po kolejnych 15-20 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Przed podaniem mięso pozostawić na 5 minut w spokoju aby soki się uspokoiły.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski