Składniki:
- 4 większe udka kurczaka
- cytryna
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki jasnego płynnego miodu
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- łyżka ziarna sezamowego
- 4 gałązki kolendry
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać miód i dokładnie wymieszać - zmniejszyć ogień do minimum. Do tej marynaty należy włożyć udka, przykryć patelnię przykrywką i dusić do miękkości (około 30-40 minut), kilkakrotnie obracając udka.
Pod koniec duszenia trzeba zdjąć pokrywkę żeby sos odparował, a na powierzchni udek wytworzyła się karmelizowana skorupka. Gorące udka posyp ziarnem sezamowym (dobrze się przykleją).
Propozycja podania: Z ryżem ugotowanym na sypko wymieszanym z listkami kolendry i sparzonymi plasterkami cytryny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?