18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udka z kolendą i sezamem w sojowo-miodowej marynadzie

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis na udka z kolendą i sezamem. Jego autorem jest Zofia Ruman.

Składniki:

  • 4 większe udka kurczaka
  • cytryna
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • łyżka ziarna sezamowego
  • 4 gałązki kolendry

Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie dolać miód i dokładnie wymieszać - zmniejszyć ogień do minimum. Do tej marynaty należy włożyć udka, przykryć patelnię przykrywką i dusić do miękkości (około 30-40 minut), kilkakrotnie obracając udka.

Pod koniec duszenia trzeba zdjąć pokrywkę żeby sos odparował, a na powierzchni udek wytworzyła się karmelizowana skorupka. Gorące udka posyp ziarnem sezamowym (dobrze się przykleją).

Propozycja podania: Z ryżem ugotowanym na sypko wymieszanym z listkami kolendry i sparzonymi plasterkami cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski