Zgodnie z tradycją na smakoszy i miłośników kulinariów czekała prawdziwa uczta.
Imprezę przygotowano z myślą o promocji kaczego mięsa, które cieszy się wśród Polaków umiarkowaną popularnością. Tymczasem ma ono wiele wartości odżywczych.
- Kacze mięso z południowej Wielkopolski jest krajowym specjałem. Na jego walory kulinarne przekładają się m.in. hodowla zagrodowa i naturalne pokarmy. Tutejsi hodowcy sięgają po tzw. chłopskie pasze i sprawdzone od lat sposoby chowu. Dzięki temu mięso ma wyjątkowy wyraz i posmak - przekonywał w Antoninie Witold Wróbel z Polskiej Akademii Smaku.
Kaczkę kosztowano pod różnymi postaciami, ale także podglądano kunszt kulinarny kucharzy z USA, Hiszpanii i Sri Lanki. Dzięki nim kaczkę można było spróbować po chińsku, tajsku, hiszpańsku czy francusku, a nawet z kawałkami ośmiornicy. Bardziej tradycyjne odmiany serwowali uczestnicy przeglądu na najlepszą potrawę z kaczki. Do konkursu przystąpiło dziewięć podmiotów, przygotowując w sumie 70 różnych dań. Komisja ostatecznie zdecydowała o przyznaniu tytułu laureata wszystkim uczestnikom.
W programie niedzielnej imprezy oprócz degustacji i pokazów były też występy artystyczne. Na scenie zaprezentowały się dzieci z przedszkoli i szkół z terenu gminy Przygodzice oraz zespoły współpracujące z Gminnym Ośrodkiem Kultury. Gwiazdą Święta Kaczki był zespół Bayer Full. Jedną z najbardziej widowiskowych atrakcji był ekwilibrystyczny show na rowerze w wykonaniu Jonasza Pakulskiego.
Organizatorami imprezy były Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza przy wsparciu gminy Przygodzice oraz hodowców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?