W trzech partiach wafli kukurydzianych marki Good Food wprowadzonych do obrotu w Polsce stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów.
O które produkty chodzi?
Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food solone wafle kukurydziane 105 g, EAN 5900125001836
Data minimalnej trwałości: 2019-09-06
Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food solone wafle kukurydziane 105 g, EAN 5900125001836
Data minimalnej trwałości: 2019-08-07
Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g, EAN 5900125004752
Data minimalnej trwałości: 2019-09-07
Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wyżej wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie dla konsumentów na swojej stronie internetowej: KLIKNIJ TUTAJ.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują aktualnie proces wycofywania produktów.
Zalecenia dla konsumentów: nie należy spożywać wafli kukurydzianych o numerach partii/datach minimalnej trwałości wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
GIS, najczęściej zadawane pytania:
Co to są aflatoksyny?
Aflatoksyny to substancje chemiczne produkowane przez pleśnie Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Gdy pleśnie te rozwiną się w żywności, w pewnych warunkach mogą produkować aflatoksyny i zanieczyszczać nimi płody rolne i otrzymywaną z nich żywność.
W jaki sposób aflatoksyny dostały się do wafli kukurydzianych firmy Good Food?
Źródłem aflatoksyn w waflach było zanieczyszczenie ziarna kukurydzy – surowca dostarczonego do firmy Good Food.
Czy wszystkie partie wafli kukurydzianych Good Food są zanieczyszczone aflatoksynami?
3 partie wskazane w ostrzeżeniu firmy oraz GIS wprowadzone do obrotu w Polsce zawierały aflatoksyny na poziomie przekraczającym dopuszczalny.
Jakie poziomy aflatoksyn stwierdzono w waflach kukurydzianych Good Food?
W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.08.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 12 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 110 μg/kg.
W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 06.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 5,6 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 7,7 μg/kg.
W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 15 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 21 μg/kg.
Dopuszczalny poziom zanieczyszczenia tego typu produktów wynosi w przypadku aflatoksyny B1 – 2 μg/kg, a dla sumy aflatoksyn B1+B2+G1+G2 – 4 μg/kg.
Od kiedy wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce i jaki był zasięg dystrybucji tych partii?
Wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce od dnia 07.09.2018. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.08.2019 trafiła do następujących odbiorców: AUCHAN, BP EUROPA – HAVI, INTERMARCHE, LECLERC – GDAŃSK, LECLERC KWITNĄCA, POLO MARKET, SELGROS, STOKROTKA, TESCO, ŻABKA SP. Z O.O. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 06.09.2019 trafiła do sieci Lidl. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.09.2019 trafiła do sieci Mila.
Czy stwierdzone w waflach kukurydzianych Good Food poziomy aflatoksyn są groźne dla zdrowia?
Stwierdzone poziomy są wielokrotnie niższe od tych, które wywoływały ostre zatrucia (aflatoksykozy) u ludzi. Tym niemniej aflatoksyny, a szczególnie aflatoksyna B1, są genotoksycznym kancerogenem mogącym wywoływać nowotwory wątroby u ludzi i zwierząt. Toksyczne metabolity (aflatoksykol) może przechodzić przez barierę krew/łożysko, aflatoksyna M1 może być obecna w mleku kobiety spożywającej zanieczyszczoną żywność (poziom 1µg/kg AF B1 w pożywieniu odpowiada ok 0,01 AF M1). Stwierdzone poziomy zanieczyszczenia znaczącą przekraczają ustalone wartości, niemniej produkt był obecny na rynku przez względnie krótki czas, a zwyczajowo spożywane ilości produktu (ich masa) nie jest duża. Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków określił działanie rakotwórcze dla narażenia na aflatoksynę B1 wynoszące 1 ng / kg masy ciała na dzień (dla 100 000 osób/rok) na 0,017) i 0,269 dla osób z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B. Wartości te odnoszą się do narażenia przez 70 lat. Oznacza to wzrost zachorowań odpowiednio o 1,7 i 2,7 przypadków na 10 000 000 osób na rok.
Czy istnieje możliwość przebadania się aby upewnić się czy spożyłem zanieczyszczone produkty?
Przez kilka dni od narażenia możliwe jest potwierdzenie obecności metabolitów aflatoksyn w płynach ustrojowych.
Wpisz miejscowość i sprawdź wyniki wyborów
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Wybory samorządowe w Zabrzu DRUGA TURA
Wybory samorządowe w Bytomiu DRUGA TURA
Wybory samorządowe w Dąbrowie Górniczej DRUGA TURA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?