Warsztaty: Cztery pory roku w Hugo. Mistrzowie kuchni uczą w Poznaniu

ELKAZaktualizowano 
Głos Wielkopolski
Akademia Kulinarnego Poznania i Głos Wielkopolski zapraszają na kolejne warsztaty kulinarne z mistrzami kuchni. W sobotę o godz. 11 Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Hugo uczyć będzie, co to takiego jest Slow Food, ale też opowie i pokaże w praktyce o czterech porach roku w kuchni. To zajęcia dla pasjonatów, którzy już coś o gotowaniu wiedzą, ale i dla tych którzy dopiero chcą się dowiedzieć.


Przepis to nie dogmat

Gdyby zapytać szefów kuchni, co jest jedną z najważniejszych rzeczy u nich w restauracji, większość odpowiedziałaby, że sezonowość. Zawartość karty zmienia się wraz z tym, co można znaleźć na straganach targowych, na polach w sadach i na łąkach.
Szef Kuchni restauracji Hugo (czwartej restauracji w Polsce, która ma prawo używać oficjalnego znaczka Slow Foodu czyli Ślimaka) wprowadzi uczestników w świat tajników regionalnej, lokalnej, ekologicznej i sezonowej kuchni.

Jak twierdzi Dominik Narloch najbardziej w gotowaniu lubi adrenalinę, nieprzewidywalność pracy jako szefa, szczególnie w kontekście serwisu. - Nigdy nie wiem do końca, czy za chwilę nie wejdą nam cztery 10-osobowe stoliki i nie sprawią, że będziemy pracować o 200% szybciej. Trzeba być otwartym i elastycznym na każde wyzwanie- dodaje.

Będzie też niepowtarzalna okazja odkrycia nowoczesnych metod kulinarnych przy przygotowywaniu pysznych dań. Warsztatom smaku dodadzą dary lasu - w szczególności kurki i jagody.

- Może to zabrzmi dziwnie, ale inspiruje nas sam produkt - twierdzi Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Hugo. - W pewnym sensie prowadzimy z nim dialog. Oglądamy, próbujemy opracować różnymi technikami - zastanawiamy się co można z niego zrobić zaskakującego i jednocześnie mądrego żeby wydobyć z niego pełnię smaku. Takimi momentami, kiedy dzielimy się naszymi śmiałymi często odkryciami z gośćmi są spotkania z menu degustacyjnym, które organizujemy raz w miesiącu. Wtedy inspiracje płyną także od gości i są dla nas wyjątkowo cenne.

Podczas warsztatów będzie można nauczyć się przygotowywać: smakowitą przystawkę - aksamitny krem z kurek, porywające danie główne - tęczowy pstrąg gotowany w niskiej temperaturze z pieczoną kapustą, żelem z jagód i karmelizowanymi kurkami, pyszny deser - sorbet z antonówki z orzechami włoskimi i kurkami.

- 3 najważniejsze w mojej kuchni składniki to dyscyplina i pokora - mówi Dominik Narloch. - One pozwalają wciąż się doskonalić i zadowalać coraz bardziej rozsmakowanych gości. Te dwie cechy mają także kluczową rolę w budowaniu ducha pracy zespołowej.

Gwóźdź Programu: Poznanie prawdziwego znaczenia hasła Respect For Food!

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3