Gdyby zapytać szefów kuchni, co jest jedną z najważniejszych rzeczy u nich w restauracji, większość odpowiedziałaby, że sezonowość. Zawartość karty zmienia się wraz z tym, co można znaleźć na straganach targowych, na polach w sadach i na łąkach.
Szef Kuchni restauracji Hugo (czwartej restauracji w Polsce, która ma prawo używać oficjalnego znaczka Slow Foodu czyli Ślimaka) wprowadzi uczestników w świat tajników regionalnej, lokalnej, ekologicznej i sezonowej kuchni.
Jak twierdzi Dominik Narloch najbardziej w gotowaniu lubi adrenalinę, nieprzewidywalność pracy jako szefa, szczególnie w kontekście serwisu. - Nigdy nie wiem do końca, czy za chwilę nie wejdą nam cztery 10-osobowe stoliki i nie sprawią, że będziemy pracować o 200% szybciej. Trzeba być otwartym i elastycznym na każde wyzwanie- dodaje.
Będzie też niepowtarzalna okazja odkrycia nowoczesnych metod kulinarnych przy przygotowywaniu pysznych dań. Warsztatom smaku dodadzą dary lasu - w szczególności kurki i jagody.
- Może to zabrzmi dziwnie, ale inspiruje nas sam produkt - twierdzi Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Hugo. - W pewnym sensie prowadzimy z nim dialog. Oglądamy, próbujemy opracować różnymi technikami - zastanawiamy się co można z niego zrobić zaskakującego i jednocześnie mądrego żeby wydobyć z niego pełnię smaku. Takimi momentami, kiedy dzielimy się naszymi śmiałymi często odkryciami z gośćmi są spotkania z menu degustacyjnym, które organizujemy raz w miesiącu. Wtedy inspiracje płyną także od gości i są dla nas wyjątkowo cenne.
Podczas warsztatów będzie można nauczyć się przygotowywać: smakowitą przystawkę - aksamitny krem z kurek, porywające danie główne - tęczowy pstrąg gotowany w niskiej temperaturze z pieczoną kapustą, żelem z jagód i karmelizowanymi kurkami, pyszny deser - sorbet z antonówki z orzechami włoskimi i kurkami.
- 3 najważniejsze w mojej kuchni składniki to dyscyplina i pokora - mówi Dominik Narloch. - One pozwalają wciąż się doskonalić i zadowalać coraz bardziej rozsmakowanych gości. Te dwie cechy mają także kluczową rolę w budowaniu ducha pracy zespołowej.
Gwóźdź Programu: Poznanie prawdziwego znaczenia hasła Respect For Food!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?