Warsztaty: Cztery pory roku w Hugo. Mistrzowie kuchni uczą w Poznaniu

ELKA
Głos Wielkopolski
Akademia Kulinarnego Poznania i Głos Wielkopolski zapraszają na kolejne warsztaty kulinarne z mistrzami kuchni. W sobotę o godz. 11 Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Hugo uczyć będzie, co to takiego jest Slow Food, ale też opowie i pokaże w praktyce o czterech porach roku w kuchni. To zajęcia dla pasjonatów, którzy już coś o gotowaniu wiedzą, ale i dla tych którzy dopiero chcą się dowiedzieć.


Przepis to nie dogmat

Gdyby zapytać szefów kuchni, co jest jedną z najważniejszych rzeczy u nich w restauracji, większość odpowiedziałaby, że sezonowość. Zawartość karty zmienia się wraz z tym, co można znaleźć na straganach targowych, na polach w sadach i na łąkach.
Szef Kuchni restauracji Hugo (czwartej restauracji w Polsce, która ma prawo używać oficjalnego znaczka Slow Foodu czyli Ślimaka) wprowadzi uczestników w świat tajników regionalnej, lokalnej, ekologicznej i sezonowej kuchni.

Jak twierdzi Dominik Narloch najbardziej w gotowaniu lubi adrenalinę, nieprzewidywalność pracy jako szefa, szczególnie w kontekście serwisu. - Nigdy nie wiem do końca, czy za chwilę nie wejdą nam cztery 10-osobowe stoliki i nie sprawią, że będziemy pracować o 200% szybciej. Trzeba być otwartym i elastycznym na każde wyzwanie- dodaje.

Będzie też niepowtarzalna okazja odkrycia nowoczesnych metod kulinarnych przy przygotowywaniu pysznych dań. Warsztatom smaku dodadzą dary lasu - w szczególności kurki i jagody.

- Może to zabrzmi dziwnie, ale inspiruje nas sam produkt - twierdzi Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Hugo. - W pewnym sensie prowadzimy z nim dialog. Oglądamy, próbujemy opracować różnymi technikami - zastanawiamy się co można z niego zrobić zaskakującego i jednocześnie mądrego żeby wydobyć z niego pełnię smaku. Takimi momentami, kiedy dzielimy się naszymi śmiałymi często odkryciami z gośćmi są spotkania z menu degustacyjnym, które organizujemy raz w miesiącu. Wtedy inspiracje płyną także od gości i są dla nas wyjątkowo cenne.

Podczas warsztatów będzie można nauczyć się przygotowywać: smakowitą przystawkę - aksamitny krem z kurek, porywające danie główne - tęczowy pstrąg gotowany w niskiej temperaturze z pieczoną kapustą, żelem z jagód i karmelizowanymi kurkami, pyszny deser - sorbet z antonówki z orzechami włoskimi i kurkami.

- 3 najważniejsze w mojej kuchni składniki to dyscyplina i pokora - mówi Dominik Narloch. - One pozwalają wciąż się doskonalić i zadowalać coraz bardziej rozsmakowanych gości. Te dwie cechy mają także kluczową rolę w budowaniu ducha pracy zespołowej.

Gwóźdź Programu: Poznanie prawdziwego znaczenia hasła Respect For Food!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie