18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia Kulinarnego Poznania: Przepis to nie dogmat

Elżbieta Podolska
Akademia Kulinarnego Poznania, która działa pod patronatem „Głosu Wielkopolskiego” nabiera rozpędu. W sobotę w samo południe odbyły się drugie warsztaty. Tym razem przeprowadzone zostały w niezwykłym miejscu w Restauracji Cucina w City Park Hotel. Jej wyjątkowość to osoba szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego, który swego czasu zamienił Warszawę na Poznań i stworzył wspaniałą niezwykłą kuchnię w... Cucinie.

ZOBACZ TEŻ:Pierwsi studenci Akademii Kulinarnego Poznania z dyplomami

We wspólnym gotowaniu wzięli udział ludzie, którzy gotują tylko amatorsko, trochę inaczej niż miało to miejsce w Platinum, gdzie do nauki stanęli m.in. kucharz, właścicielki restauracji, manager jednego z poznańskich lokali. Ernest Jagodziński postanowił odsłonić przed nimi kilka tajemnic sprowadzających się do stwierdzenia:

- Przepisy powinny nie być ściśle odwzorowywane w kuchni. Każdy z nas ma inny smak, a co więcej nie da się stworzyć takich samych potraw ponieważ mamy do dyspozycji też inne produkty. Przepisy są jedynie drogowskazem, a ja namawiam do eksperymentowania w kuchni. Robię to ja i pozwalam robić drobne zmiany swoim kucharzom, jeśli widzę, że dają one nową wartość. Nie można bowiem ograniczać kreatywności i tego staram się też uczyć na warsztatach – mówi szef kuchni Cucina.

Ernest Jagodziński pokazał jak z prostych składników zrobić wykwintne dania możliwe do powtórzenia w swoje Cucinie. Na przystawkę uczestnicy warsztatów przygotowywali kozi ser w cieście kataifi, dżem z rabarbaru i lawendy a na danie główne roladkę z combra z królika obtoczonego w pistacji z puree z białą czekoladą, serem pleśniowym i zielonym pieprzem oraz świeże kurki. Każdy musiał sobie przygotować samemu danie do degustacji oczywiście pod czujnym okiem mistrza.

- Wszystko było pyszne i nadje się do wykorzystania w domu poza drobnymi dodatkami, które wzbogacają, ale nie decydują o ostatecznym smaku potrawy. Wszystko jest bardzo oryginalne, ale zafascynowało mnie puree. O ile wszystkie dodatki mogę sobie wyobrazić, to ta czekolada mnie zaskoczyła i zastanowiła. Jednak kiedy spróbowałam mogę powiedzieć ona tam musi być – powiedziała jedna z uczestniczek warsztatów.

O miłą atmosferę zadbała także cała obsługa wraz z Ewą Oldenburg kierownikiem marketingu City Park Hotel. Uczestnicy warsztatów zostali poczęstowani powitalnym drinkiem oraz wspaniałym deserem. Otrzymali także dyplomy uczestnictwa, a także zrobiono wspólne zdjęcie.

- Na kolejne warsztaty w Cucinie przygotujemy dary lasu, czyli grzyby i dziczyznę – zapowiedział Ernest. Chętnych na pewno nie zabraknie.

Kolejne warsztaty AKP odbędą się w restauracji 3 Kolory nad Jeziorem Maltańskim 14 września.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski