ZOBACZ TEŻ:Pierwsi studenci Akademii Kulinarnego Poznania z dyplomami
We wspólnym gotowaniu wzięli udział ludzie, którzy gotują tylko amatorsko, trochę inaczej niż miało to miejsce w Platinum, gdzie do nauki stanęli m.in. kucharz, właścicielki restauracji, manager jednego z poznańskich lokali. Ernest Jagodziński postanowił odsłonić przed nimi kilka tajemnic sprowadzających się do stwierdzenia:
- Przepisy powinny nie być ściśle odwzorowywane w kuchni. Każdy z nas ma inny smak, a co więcej nie da się stworzyć takich samych potraw ponieważ mamy do dyspozycji też inne produkty. Przepisy są jedynie drogowskazem, a ja namawiam do eksperymentowania w kuchni. Robię to ja i pozwalam robić drobne zmiany swoim kucharzom, jeśli widzę, że dają one nową wartość. Nie można bowiem ograniczać kreatywności i tego staram się też uczyć na warsztatach – mówi szef kuchni Cucina.
Ernest Jagodziński pokazał jak z prostych składników zrobić wykwintne dania możliwe do powtórzenia w swoje Cucinie. Na przystawkę uczestnicy warsztatów przygotowywali kozi ser w cieście kataifi, dżem z rabarbaru i lawendy a na danie główne roladkę z combra z królika obtoczonego w pistacji z puree z białą czekoladą, serem pleśniowym i zielonym pieprzem oraz świeże kurki. Każdy musiał sobie przygotować samemu danie do degustacji oczywiście pod czujnym okiem mistrza.
- Wszystko było pyszne i nadje się do wykorzystania w domu poza drobnymi dodatkami, które wzbogacają, ale nie decydują o ostatecznym smaku potrawy. Wszystko jest bardzo oryginalne, ale zafascynowało mnie puree. O ile wszystkie dodatki mogę sobie wyobrazić, to ta czekolada mnie zaskoczyła i zastanowiła. Jednak kiedy spróbowałam mogę powiedzieć ona tam musi być – powiedziała jedna z uczestniczek warsztatów.
O miłą atmosferę zadbała także cała obsługa wraz z Ewą Oldenburg kierownikiem marketingu City Park Hotel. Uczestnicy warsztatów zostali poczęstowani powitalnym drinkiem oraz wspaniałym deserem. Otrzymali także dyplomy uczestnictwa, a także zrobiono wspólne zdjęcie.
- Na kolejne warsztaty w Cucinie przygotujemy dary lasu, czyli grzyby i dziczyznę – zapowiedział Ernest. Chętnych na pewno nie zabraknie.
Kolejne warsztaty AKP odbędą się w restauracji 3 Kolory nad Jeziorem Maltańskim 14 września.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?