Wielkanocne desery kawowe....

    Wielkanocne desery kawowe. Domowe tiramisu, ciasto cappuccino i torcik kawowo-czekoladowy

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Wielkanocne desery kawowe
    1/3
    przejdź do galerii

    Wielkanocne desery kawowe ©Segafredo Zanetti

    W czasie Wielkanocy oprócz typowych potraw, spożywanych na świąteczne śniadanie lub obiad, w naszych domach goszczą także słodkości w rozmaitych postaciach. Trudno wyobrazić sobie stół bez tradycyjnych ciast, takich jak babka czy mazurek oraz aromatycznej kawy, podawanej na wiele sposobów. Dlaczego więc nie spróbować ciekawych przepisów łączących te dwie przyjemności?

    Ciasto cappuccino


    Słodkie i delikatne cappuccino, może okazać się smacznym pomysłem także w postaci ciasta. - Ten tradycyjny włoski napój przyrządzany jest na bazie 25 mililitrowego espresso oraz spienionego mleka, tworzących lekką i aromatyczną kompozycję – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Jak wykorzystać to połączenie w pysznym deserze?

    Przygotowania zaczynamy od biszkoptu, do którego po ubiciu białek z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i odrobinę aromatu waniliowego. Kolejnym krokiem jest zmieszanie mąki, proszku do pieczenia i dwóch łyżeczek świeżo zmielonej kawy. - Ze słodkim biszkoptem dobrze komponować się będzie mieszanka z przewagą Arabiki - podpowiada Joanna Sobyra.
    – By nadać ciastu intensywnego, kawowego aromatu warto w tym celu wykorzystać samodzielnie, świeżo mielone ziarna- dodaje ekspert. Następny etap to przygotowanie masy, którą przełożymy biszkopt. Najprostszym sposobem jest ubicie śmietanki kremówki z 300 mililitrami mleka i odrobiną żelatyny. Upieczone ciasto przekrajamy na pół, przekładamy kremem, pozostawiając około 1/3 jego objętości do pokrycia wierzchu. Na koniec całość posypujemy obficie wiórkami czekoladowymi lub kakao.

    Włoska babka w towarzystwie kawy


    Wielkanocna babka nie musi co roku wyglądać i smakować tak samo. Inspirując się włoskim przepisem na drożdżową „Colomba di Pasqua”, możemy przygotować własny wariant tego przysmaku, w zależności od naszych kulinarnych upodobań. Podstawą każdego przepisu na wypiek o tradycyjnym, wielkanocnym kształcie gołębia jest ciasto drożdżowe, które łączymy z dowolnym rodzajem i ilością ulubionych bakalii. Sprawdzonym sposobem jest dodanie do ciasta, jeszcze przed upieczeniem, likieru migdałowego. Ten włoski specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i ciekawą strukturą. Co ważne, długo pozostaje świeży i wilgotny wewnątrz, a jednocześnie przyjemnie chrupiący na zewnątrz. „Colomba di Pasqua” doskonale łączy się zarówno z mocnym espresso jako propozycja na świąteczny podwieczorek, jak i jako podstawa słodkiego śniadania w zestawieniu z delikatnym caffe latte.

    1 »

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo