Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne śniadanie najlepiej smakuje z rodziną

Danuta Górszczyk
Vorwerk Polska
Ani się obejrzymy, a tu Wielkanoc. Święta spędzamy zwykle z rodziną. Zanim jednak zasiądziemy do świątecznego śniadania, trzeba wszystko przygotować. Najlepiej to zrobić z najbliższymi. Wtedy potrawy będą miały najlepszy smak - pisze Danuta Górszczyk.

Wielkanoc to czas odpoczynku i spotkań z najbliższymi. Tak jest od wieków, że zatrzymujemy się w tym naszym pędzie, by w spokoju i radosnym nastroju po prostu ze sobą pobyć. Warto też sprawić, by nie tylko same święta, ale i przygotowania do nich, były pełne rodzinnego, świątecznego nastroju. Gotujmy więc i pieczmy razem, to może być świetna zabawa!

Jedzenie ma być dla nas przyjemnością

Często słyszymy, że jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu. W pełni się z tym się zgadzam. Smaczne jedzenie, pięknie podane, a do tego przygotowane wspólnymi siłami. Czemu nie? A wspólne przygotowywanie potraw może być świetną zabawą i dać nam wiele satysfakcji. Szybko też przekonamy się, że upieczony w domu mazurek czy wielkanocna baba - choć nie będą tak wymyślnie udekorowane jak przez fachowca-cukiernika - smakują zdecydowanie lepiej. To samo dotyczy innych potraw. Nie tylko świątecznych.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Zabawa z dziećmi przy cieście

Zaprośmy więc do świątecznych przygotowań wszystkich członków rodziny. Dla każdego znajdzie się jakieś zajęcie. Dzieci mogą malować pisanki. A my przy zagniataniu ciasta możemy porozmawiać m.in. o zwyczajach związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Przy tarciu świeżego chrzanu niekoniecznie musimy płakać nad naszym losem, bo... dziś dobry robot wyręczy nas w tym doskonale. A tak starty chrzan i na dodatek zrobiony po swojemu, zupełnie inaczej smakuje, niż ten kupiony. Choćby był najlepszej marki.

Poeksperymentujmy z wielkanocnym menu

Czas też, aby trochę w naszej kuchni poeksperymentować. Wiadomo, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnych potraw jak: barszcz biały, żurek, schab pieczony na różne sposoby, baby wielkanocne, serniki, mazurki, ale spróbujmy poszukać czegoś innego. Wielkanoc to okres, kiedy za oknami wiosna, a z wiosną powinniśmy do naszego jadłospisu wprowadzić trochę witaminek. Warto też poszukać czegoś takiego, czym będziemy mogli oczarować i gości, i domowników. Podpowiadamy kilka przepisów.

Jajka faszerowane
Składniki:

12 jaj,
50 g żółtego sera,
1/2 puszki sardynek,
100 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
kawałek selera,
1/4 czerwonej papryki,
1/2 pęczka cebulki dymki,
natka pietruszki,
musztarda,
majonez,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Przeciąć ostrym nożem i wyjąć ze środka. Zostawić skorupki. Farsze przygotowujemy pojedynczo. Sardynki mieszamy z 3 żółtkami i białkami dodajemy dymkę, paprykę i łyżkę startego sera, odrobiną majonezu doprawiamy do smaku. Faszerujemy. Następnie do 3 jajek dodajemy paprykę, żółty ser, majonez sól i pieprz - faszerujemy skorupki. Kolejny farsz - seler z natką posiekać, dodać 3 jajka, starty ser, musztardą doprawić do smaku. I ostatni farsz - mięso z kurczaka rozdrobnić dodać 3 jajka, dymkę posiekaną majonez, sól i pieprz do smaku.

Pasztet
Składniki:

300 g wieprzowiny,
300 g boczku,
300 g wątróbki drobiowej,
150 g włoszczyzny w tym - 50 g cebuli, 50 g kapusty włoskiej, 25 g pietruszki, 25 g selera, 20 g pora
2 ząbki czosnku,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
1 czerstwa bułka namoczona,
4 jajka,
20 g kaszy manny,
przyprawy - pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek

Przygotowanie:
Do garnka wlać 1/2 l wody. Mięso, boczek pokroić i zagotować. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Ugotować oddzielnie jarzyny. Potem wszystko razem, albo przemielić przez maszynkę, albo zmiksować. Dodać do tego przyprawy. Doprawić do smaku według własnego uznania. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze ok. 180 st. C.


Pyszny tatar śledziowy
Składniki:

30 dag śledzi w oliwie lub marynowanych,
4 ogórki konserwowe,
10 marynowanych pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 mała cebula,
pęczek natki pietruszki,
kilka łyżek oliwy,
pieprz, sól

Przygotowanie:
Śledzie, białka jajek, pietruszkę pokroić bardzo drobno, dodać do tego oliwę, wszystko wymieszać. Można robić kulki, abo wyłożyć na mały półmisek i położyć żółtka. Posiekać wszystkie pozostałe składniki i każdy oddzielnie ułożyć obok pasty śledziowej. Każdy sobie doprawia do smaku. Pycha!
Mazurek bakaliowy
Ciasto:

100 g cukru,
250 g mąki,
250 g masła,
5 jaj,
100 g fig,
200 g orzechów,
łyżeczka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g rodzynek,
100 g płatków migdałowych

Polewa:

1 łyżka margaryny,
250 g cukru,
40 g wody,
25 g kakao

Przygotowanie:
Masło utrzeć dodając do niego jajka i cukier. Do miski z bakaliami wsypać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem. Dodać do masła wymieszaną z bakaliami mąkę - starannie wymieszać. Przełożyć na prostokątną formę. Piec ok 25-30 min. w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować bakaliami.

Babka parzona wielkanocna
Składniki:

450 g mąki,
200 g mleka pasteryzowanego,
4 białka,
8 żółtek,
150 g masła,
150 g cukru,
skórka pomarańczowa,
100 g rodzynek,
olejek cytrynowy,
szczypta soli

Przygotowanie:
Ubić pianę. Mleko zagotować. Wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, drożdże, olejek, sól i zarobić ciasto. Dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko lekko wymieszać. Ciasto włożyć do formy i poczekać, aż wyrośnie. Piec na złoty kolor ok. 30-35 min. w temperaturze 170-180 st. C.

Zabajone
Składniki:

250 ml białego wina,
1 jajko,
3 żółtka,
75 g cukru

Przygotowanie:
Podgrzej wino. Jajko i żółtka ubij z cukrem tak, aby powstał kogel-mogel. Połowę wina ciepłego wlej do kogla-mogla i energicznie ubijaj. Potem połącz z resztą wina i dalej ubijaj na ciepło, ale tak, aby się nie zagotowało. Zabajone ma być puszyste i należy je podawać na ciepło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski