Tajemnica wyśmienitego smaku makowca tkwi przede wszystkim w jakości składników z jakich został wykonany. Jego przygotowanie to bardzo pracochłonne zadanie więc jeśli zabraknie nam czasu na wielogodzinne namaczanie i kilkukrotne mielenie maku, zamiast sięgać po ciasto z cukierni, warto wykorzystać gotowe produkty, na przykład masy makowe.
Składniki
- 1 puszka masy makowej Bakalland
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60 ml mleka
- 50 gramów margaryny
- 2 żółtka
- 15 gramów drożdży
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżki oleju
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ciasta: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem. Po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową
i zawijamy w papier pergaminowy posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 40-50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?