Skąd to całe zamieszanie? Zdaniem ekspertów drastyczna podwyżka ceny cukru, która dochodzi nawet do 6 zł za kilogram, to efekt m.in. wzrostu cen na rynkach światowych. Tam jednak cukier zdrożał zaledwie o 15 proc. Dlaczego zatem w sklepach jest tak drogo?
- Na to mają wpływ czynniki psychologiczne - zwraca uwagę Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - W obawie przed wzrostem cen rośnie popyt, a handlowcy wstrzymują się ze sprzedażą - dodaje.
Świetlik podkreśla jednak, że cukier należy do tzw. towarów wrażliwych, a więc nawet niewielki wzrost jego cen odbija się na cenach innych produktów.
Czy więc grozi nam wkrótce wielka podwyżka słodyczy? - Mamy wspólny rynek. Więc jest raczej niemożliwe, żeby cena cukru w Polsce była dwu- lub trzykrotnie wyższa niż w innych krajach UE, a tak jest obecnie - uspokaja Marcin Mucha ze Związku Producentów Cukru.
W podobnym tonie wypowiada się Janusz Pierun, przedstawiciel Pfeifer und Langen, koncernu, którego własnością jest większość wielkopolskich cukrowni. Twierdzi, że jeśli w tym roku nie powtórzą się klęski żywiołowe z poprzedniego światowe zapasy cukru zostaną odbudowane. Wtedy zaś spadek jego cen jest nieuchronny.
Więcej w środowym wydaniu Głosu Wielkopolskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?