Składniki (na 4 osoby)
- 30 dag wieprzowiny bez kości (łopatka)
- 15 dag białej fasoli
- 50 dag kapusty cukrowej
- 20 dag marchwi
- 7 dag pietruszki
- 7 dag selera
- 5 dag cebuli
- dag mąki pszennej
- 5 dag smalcu
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Przebraną fasolę płuczę, zalewam zimną przegotowaną wodą i pozostawiam do napęcznienia przez noc w chłodnym miejscu. Nazajutrz fasolę gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając w miarę potrzeby wrzącej wody.
Warzywa umyte, obrane i opłukane ścieram na grubej tarce w paski. Mięso opłukane wyluzowuję z kości (po naszymu usuwam kości) i kroję na porcje (dwa kawałki na osobę), oprószam solą, mąką i smażę na tłuszczu.
Rozdrobnione warzywa układam warstwami w rondlu, przekładając mięsem i przyprawami, polewam tłuszczem, dodaję wody i duszę pod przykryciem. Gdy wszystko jest już miękkie, jarzyny i mięso mieszam z fasolą, dodaję sól do smaku, koncentrat pomidorowy i zagotowuję.
Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub mizerią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?