Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wieprzowina w jarzynach

Waldemar Kurowski
Wieprzowina w jarzynach
Wieprzowina w jarzynach 123rf
By mieć dwa dania w jednym (sztuka mięsa i bukiet jarzyn), proponuję przepyszną poznańską wieprzowinę w jarzynach.

Składniki (na 4 osoby)

  • 30 dag wieprzowiny bez kości (łopatka)
  • 15 dag białej fasoli
  • 50 dag kapusty cukrowej
  • 20 dag marchwi
  • 7 dag pietruszki
  • 7 dag selera
  • 5 dag cebuli
  • dag mąki pszennej
  • 5 dag smalcu
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Przebraną fasolę płuczę, zalewam zimną przegotowaną wodą i pozostawiam do napęcznienia przez noc w chłodnym miejscu. Nazajutrz fasolę gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając w miarę potrzeby wrzącej wody.
Warzywa umyte, obrane i opłukane ścieram na grubej tarce w paski. Mięso opłukane wyluzowuję z kości (po naszymu usuwam kości) i kroję na porcje (dwa kawałki na osobę), oprószam solą, mąką i smażę na tłuszczu.
Rozdrobnione warzywa układam warstwami w rondlu, przekładając mięsem i przyprawami, polewam tłuszczem, dodaję wody i duszę pod przykryciem. Gdy wszystko jest już miękkie, jarzyny i mięso mieszam z fasolą, dodaję sól do smaku, koncentrat pomidorowy i zagotowuję.
Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub mizerią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski