PRZECZYTAJ TAKŻE:
WOŚP w Poznaniu: Arka Noego rozgrzała publiczność [ZDJĘCIA]
WOŚP w Poznaniu: Wielki festyn przed Zamkiem
WOŚP w Poznaniu: Pyrek zbiera na Orkiestrę w miasteczku mundurowym
WOŚP w Poznaniu gra od rana. Dzieje się nie tylko przed Zamkiem [RELACJA, ZDJĘCIA]
WOŚP 2013: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy w Poznaniu już gra [PROGRAM]
Już od rana nad Placem Mickiewicza unosiły się kłęby pary z paleniska i wspaniały zapach smakowitej zupy. Już po raz drugi kucharze pod wodzą Przemysława Czekały, szef kuchni w Restauracji Rodan w Kórniku przygotowywali regeneracyjny posiłek.
- To specjalna orkiestrowa zupa - mówi Przemysław Czekała. - Chcieliśmy zrobić coś wyjątkowego, coś czego nikt z nas nie robi na co dzień. Przygotowania trwały całą sobotę i w niedzielę przedpołudniem.
Gigantyczne ilości ziemniaków i warzyw obierali sami szefowe kuchni z różnych restauracji z całego regionu.
- W tym przedsięwzięciu brało udział około 30 osób - dodaje Przemysław Czekała. - Bardzo fajnie, że koledzy mogli pomóc i chcieli. Żurek będzie rozdawany, a cały dochód z tego, co ludzie wrzucą do puszek zostanie przeznaczony na Wielką Orkiestrę.
Kucharze sprzedają także produkty, które udało im się dostać od sponsorów, by jak największe kwoty trafiły na konto Orkiestry.
A oto składniki żurku Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy:
200 kg ziemniaków
150 kg kiełbasy 100 kg boczki
150 kg marchwi
150 kg selera
200 kg cebuli
niecałe sto litrów zakwasu naturalnego
dziesiątki porów
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?