Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zagraj w zielone, czyli przepis na smakowitą sałatkę

ELKA
Tarsmak
Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania

ZOBACZ TEŻ: Zielony napój dla zdrowia

Sałatka ogórkowo-szczawiowa
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 garście szczawiu
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml oleju
  • Sos koperkowy Tarsmak
  • sól do smaku

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać.

Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku.

Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać sosem koperkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski