Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka z dynią

Anastazja Bezduszna
Fotolia
Z pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę z dodatkiem dyni i żółtym serem.

Składniki:

  • brokuł, bakłażan,
  • 30-40 g miąższu dyni,
  • 3-4 pomidory,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana i dynię. Kiedy zmięknie, przekładamy je na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut, aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, aż ser się roztopi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski