Zapiekankowy tort - smaki lata
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 150 g fasolki szparagowej żółtej
- 1 mała cebula
- 1/2 młodej cukinii – około 100 g
- 1/2 bakłażana – około 150 g
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 230 g fileta z piersi indyka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g mozzarelli mini
- sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z solą. Ziemniaki obrać, umyć osuszyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do gotującej wody. Gdy woda ponownie zawrze gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie odcedzić.
Fasolkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na oliwie. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w pół plasterki a bakłażana w ćwierć plasterki. Sprawioną paprykę pokroić w cienkie słupki. Przełożyć warzywa do garnka, wlać pół szklanki wody i dusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Do podduszonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz pomidory. Wymieszać i dusić nadal.
W między czasie indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oliwy. Do miękkich warzyw dodać mięso (przełożyć łyżką cedzakową). Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki ziemniaków, następnie rozsmarować połowę sosu. Potem ponownie dać ziemniaki i resztę sosu. Posypać wierzch posiekaną natką. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu. Piec w nagrzanym - do 200 stopni - piekarniku około 20-25 minut.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?