Świeże warzywa i owoce są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Podobnie jest z produktami, zbożowymi, mlecznymi a także z mięsem i rybami.
Nasz codzienny jadłospis powinien być urozmaicony i zbilansowany, ponieważ niedobory witamin i substancji odżywczych są bardzo niebezpieczne dla zdrowia organizmu. Polacy nie dostarczają razem z pożywieniem wystarczających ilości tych składników, zwłaszcza jesienią i zimą.
Stąd pojawiają się dolegliwości takie jak słabe kości, skurcze nóg, wypadanie włosów, pękanie kącików ust, zawroty głowy, krwawienia z dziąseł i siniaki, które powstają nawet przy lekkim nacisku. W naszej galerii sprawdzisz jakie produktu powinny znaleźć się w twojej diecie, by zniwelować ból i nieprzyjemne dolegliwości.
Niedobór żelaza, magnezu, wapnia czy witaminy D3 to naturalny skutek kilku miesięcy niskich temperatur, braku słońca, a co za tym idzie zmniejszonej aktywności fizycznej, a także diety bogatej w cukry oraz tłuszcze, czyli składniki, które nie powinny dominować w naszej kuchni, a jedynie ją uzupełniać w odpowiednich ilościach.
Źle się czujesz? Sprawdź w naszej galerii, jakich witamin Ci brakuje:
Spożywane w nadmiarze tłuszcze i cukry zastąpmy zielonymi warzywami, które mają dobroczynny wpływ na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, czyli narządów, których działanie z początkiem wiosny należy wyregulować. Doskonale sprawdzą się szpinak, jarmuż, brokuły, rukola oraz sałata – z ich dostępnością nie będzie problemu, a nasz organizm będzie nam wdzięczny za pomoc w usprawnieniu metabolizmu i oczyszczeniu z toksyn.
POLECAMY:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?