Zmiany w eksporcie żywności do Chin. Nowe przepisy wejdą w życie w styczniu 2022 roku

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Uproszczona procedura może objąć m.in. producentów/przetwórców suszonych owoców.
Uproszczona procedura może objąć m.in. producentów/przetwórców suszonych owoców. Łukasz Kasprzak/Express Ilustrowany/Polska Press
Udostępnij:
Od 1 stycznia 2022 roku wejdą w życie nowe przepisy regulujące eksport spożywczy do Chin - zapowiada Główny Inspektorat Sanitarny. Zgodnie z informacją przekazaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmiany obejmą m.in. rejestrację podmiotów prowadzących produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.

W komunikacje GIS podaje, że w ostatnich dniach Chiny zadeklarowały, że firmy eksportujące środki spożywcze w okresie od 1 stycznia 2017 r. do teraz będą mogły uniknąć nowych skomplikowanych procedur rejestracyjnych wynikających z wprowadzanych przepisów.

Co trzeba zrobić?

Do 31 października 2021 r. przedsiębiorstwa powinny zostać zarekomendowane władzom chińskim przez nadzorujący organ urzędowej kontroli w kraju producenta/przetwórcy eksportowanych produktów. Zgłoszenia trzeba jednak wykonać wcześniej.

Uproszczona procedura nie obowiązuje zakładów, które nie mają historii eksportu do Chin we wspomnianym wyżej zakresie.

Kto może uniknąć skomplikowanych procedur?

Zmiany dotyczą producentów lub przetwórców następujących produktów:

  • osłonek wędliniarskich,
  • produktów pszczelarskich,
  • jaj,
  • tłuszczy i olejów jadalnych,
  • pierogów i nadziewanych makaronów,
  • zbóż jadalnych,
  • przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu,
  • przypraw,
  • orzechów i nasion,
  • suszonych owoców,
  • świeżych i liofilizowanych warzyw i suszonych warzyw strączkowych,
  • surowych ziaren kawy i kakao,
  • dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia,
  • suplementów diety,
  • oraz produktów: liście tymianku w proszku, suszony groch, świeży lub chłodzony groch, nasiona czarnej porzeczki do spożycia, nasiona ogórecznika lekarskiego i kminek zwyczajny.

Do kiedy wnioski?

Inspektorat zaznacza, że rejestracja poprzez organy PiS dotyczy tylko producentów i przetwórców kategorii produktów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (nie dotyczy np. jaj, produktów jajczarskich, produktów pszczelarskich), którzy nie podlegają przepisom Rozporządzenia 853/2004.

To też może Cię zainteresować

- Można liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się z ww. listą nie uwzględni wszystkich zgłoszonych podmiotów. Jednakże zakłady, które chcą eksportować na rynek chiński ww. produkty powinny zostać w przekazywanych listach wskazane, na okoliczność ewentualnego podlegania przepisom obowiązującym po dniu 31 października br., które to przepisy obligować będą do przejścia pełnej procedury rejestracyjnej - czytamy w komunikacie.

Zgłoszenia należy dostarczyć do 27 października 2021 roku, później wnioski nie zostaną przyjęte.

Źródło: GIS

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Materiał oryginalny: Zmiany w eksporcie żywności do Chin. Nowe przepisy wejdą w życie w styczniu 2022 roku - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie