Składniki:
- 250 g kurek,
- 2 l bulionu z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 150 ml śmietany 18%,
- szczypta pieprzu,
- 1 żółtko,
- 5 obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
Sposób przygotowania:
Kurki myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy kurki i podsmażamy około 5 minut. Całość przyprawiamy do smaku. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już miękkie, w kubku mieszamy żółtko, śmietanę i trochę zupy – następnie dodajemy, wlewając powoli do garnka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?